субота, 18. јул 2015.

Čizkejk trajfl sa borovnicama




Za čizkejk su svi čuli. Za trajfl (kako se čita engleska reč trifle) većina i nije. A desert je takav da je nemoguće ne voleti ga - kocke patišpanja, voće, žele ( ne bombone!), krem od vanile ili neki drugi, pa sve slagano u više slojeva u duboku staklenu činiju (sa "nožicom"), odozgo šlag i voće. I na kraju sve dobro ohlađeno...




Ovde kombinujem ta dva deserta - krem od sira sa šlagom i keks iz čizkejka, patišpanj, krem od limuna i slaganje iz trajfla, a voće iz oba! Leto je, ne uključuje mi se rerna na 36°C, a hladan i osvežavajući slatkiš je dobrodošao...


Sastojci:
100 gr gotovog patišpanja iz prodavnice 
(ili napravite po svom receptu od jednog jajeta)
100 gr špekulas ili integralnog keksa
200 gr borovnica

za kreme:
100 gr krem sira
3 kašike šećera
100 ml slatke pavlake
1 kašika šećera u prahu

100 gr kisele pavlake
1 kašika šećera
1 kašika soka od limuna
malo rendane korice limuna
(domaći ili iz bio proizvodnje)

i još:
malo limuna za dekoraciju
    


     Priprema:

  • Keks staviti u deblju plastičnu kesu, pa ga usitniti oklagijom. 
  • Patišpanj iseći na sitnije kockice.
  • Krem sir umutiti sa šećerom, pa dodati slatku pavlaku umućenu sa prah šećerom.
  • Kašikom umutiti kiselu pavlaku sa šećerom, pa dodati sok i rendanu koricu limuna i promešati.





  • U dublji stakleni sud (ja sam u dve čaše od 3 dl) ređati slojeve - krem od pavlake i limuna, keks, krem od sira, borovnice, kockice patišpanja (samo jedan sloj u sredini), pa opet redom krem od pavlake i limuna, keks, krem od sira i završiti borovnicama. 
  • Ostatak materijala složiti u treću čašu ili sud.



Dobro rashladiti. Poslužiti dekorisano kriškama limuna. Patišpanj može i da se izostavi, a umesto borovnica može se koristiti bilo koje voće. U slučaju da je krupnije (jagode, breskve ili kajsije), treba ga iseći na sitnije komade.

Ovaj desert se može slagati i u teglice sa širokim otvorom, pa ih zatvoriti poklopcem i poneti u ručnom frižideru na izlet ili na plažu.







Nešto slično sam videla na Tide and Thymeali sam dosta toga promenila i prilagodila svom ukusu i materijalu koji imam u kući...

8 коментара:

  1. Baš lepo i slojevito voćno osveženje, Gago!
    I sličice mi se baš dopadaju... ;-)

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. I brzo se napravi, ako izuzmemo patišpanj koji može da se izostavi, ili uzme kupovni..
      Meni se svidelo što je šareno, sa nekim crvenim voćem bi bilo još efektnije! Hvala ti :* ♥

      Избриши
  2. Znakomity! Bajecznie się prezentuje! Mam na niego ogromną ochotę ;) Pozdrawiam cieplutko!!!

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Hvala ti, Agnieszka! ♥ Veselo izgleda, a sočno je, hladno i kremasto, baš za ove naše vrućine :)))

      Избриши
  3. Volim tvoje recepte! Jednostavni u svim pravcima. Posebno volim kad staviš sav materijal na sto i slikaš. Ovo mi se baš dopada.

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Olja, hvala ti ♥ Drago mi je da ti se moji recepti i slike pripreme dopadaju... Valjda sam sa godinama došla u fazu kad od malo sastojaka napravim ukusno jelo ili desert. I sve manje volim i da jedem i da spremam komplikovana jela.

      Избриши
  4. Divan, slojevit i bez pecenja. Uz to ima i dobar izgled!

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Hvala, Jasna ♥ Ovo je sad zgodno za naše vrućinčine koje su nesnosne, oko 40°C...

      Избриши