Странице

понедељак, 1. јун 2015.

Integralni pull apart hleb sa sirom i začinima



Nagledala sam ih se i nahvatala zazubica onoliko! Dizana testa mi inače idu od ruke. Hleb, slavski kolač, pogače i kiflice mesim godinama. Jedino što u poslednje vreme ovakve fine i mirišljave hlebove izbegavam, jer dok se okreneš - plane ceo! Ni komadić da prenoći, što se desilo i ovaj put!

Nešto slično ovom hlebu sam već pravila samo u drugom obliku, ali ovom prilikom ću da pravim pravi pull apart, odnosno po naški, hleb iz delova koji se otkidaju... :)))















Za testo
200 gr integralnog pšeničnog brašna 
200 gr običnog belog brašna tip 500
50 gr integralnog heljdinog brašna
50 gr integralnog raženog brašna
16 gr svežeg kvasca
malo tople vode
kašičica šećera
malo soli
vode po potrebi da se zamesi testo (200-250 ml)

i još:
po 1 kašičica semenki bundeve (golice), suncokreta, lana i susama
50 gr putera
kašičica sušenog timijana
po ukusu tucani šareni biber 
malo belog luka u prahu
50 gr sitnije rendanog dimljenog kačkavalja (ili parmezana)

Priprema:


  • Sve vrste brašna pomešati u sudu za mešenje, posoliti, pa dodati kvasac koji smo pomešali sa malo vode i šećera i ostavili desetak minuta da zapeni. Uz postepeno dolivanje mlake vode zamesiti srednje meko testo. Sud sa testom pokriti i ostaviti da narasta dok ne udvostruči zapreminuU naraslo testo dodati semenke i blago ga premesiti.
  • Rastanjiti testo na radnoj površini u oblik pravougaonika. Premazati ga puterom, posuti začinima i rendanim sirom. Seći na trake širine duguljastog kalupa u kome će se hleb peći. 
  • Trake složiti jednu na drugu, pa ih oštrim nožem seći na kocke u visini kalupa.
  • Slagati ih po vertikali dok se ne napuni kalup (moj je 30x11cm) Slobodno ostavite nejednake krajeve, lepše izgleda.
  • Peći 35-40 minuta u rerni zagrejanoj na 200°C. Na pola pečenja hleb pokriti alu-folijom da sir ne pregori.


Pečen hleb prohladiti i onda ga demolirati... Toliko je lep da može da se jede klot, bez ikakvih namaza i dodataka!





18 коментара:

  1. Ovaj tvoji pull apart se razlikuje od sve sto sam dosad probala, morat cu i ovaj da ga isprobam,predivan!

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Meni je ovo prvi koji sam i jela i sama pravila, baš sam zadovoljna ukusom... Hvala ti ♥

      Избриши
  2. Анониман1. јун 2015. 10:45

    Divan hleb i ja ga nisam pravila sa integralnim brašnom

    ОдговориИзбриши
  3. Još jedan odličan recept! Isprobaću ga! :)

    ОдговориИзбриши
  4. Vjerujem da se moze jesti bez ikakvih namaza. Bogat sastojcima moze biti samo preukusan. Dopada mi se nacin na koji je savijen.

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. U pravu si, ne treba mu ništa jer ima u njemu i putera i sira i začina i semenki... Možda samo jogurt ili kefir da se zalije ;) Radila sam na brzinu, jer su mi gosti bili maltene na vratima, možda ga sledeći put malo bolje udesim. Hvala ti ♥

      Избриши
  5. I meni se dopada ovakav kakav je, ma, kakvo udešavanje, tako je bogat, da mu ništa više ne treba! Možda neki paradajzić, ili komad sira, i to je to!
    Supeeeer!

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. E, bar da ga izvadim iz pleKa, da se vide režnjevi... i neka dekoracija, pa makar i tvoj omiljen "adidas" ukras :p
      Hvala ti! ♥

      Избриши
  6. Ne bunim se protiv ''adidasa'' (iako nije za ovu vrućinu)!
    Nema na čemu, stvarno je prelep!
    A kad su gosti tu (ili domaći, svejedno je), ni fotografisanje nije baš prijatno...

    ОдговориИзбриши
  7. Vec danima se spremam da napravim neki dobar domaci integralni hleb, a ovaj tvoj tako dobro deluje :))

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Ovaj bez oklevanja mogu da ti preporučim... gosti su bili oduševljeni, mi isto, ni mrva nije uspela da prenoći... ;)))
      Hvala na havljanju! ♥

      Избриши
  8. Ovakvi hlepcici su najlepsi za grickanje klot, mozda samo jos kockica sira i nista vise, mmmm...:)))

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Lanče, gore sam nabrajala šta bi eventualno moglo uz ovaj hleb, sir je među najboljim opcijama, u pravu si. Ali pošteno da ti kažem, sve mi se više sviđa ideja da se uz hleb samo pijucka hladno crno pivo! :))) Hvala ti ♥

      Избриши
  9. Pravimo slican hleb, u beloj varijanti i moram reci da je to smrt za dobru liniju - ne mozes da se zaustavis, narocito ako navalis dok je vruc. Isprobavam i ovu tvoju integralnu verziju, odlicno izgleda!

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Bila sam ubeđena da sam ovde pisala... garant sam zaboravila da kliknem na "objavi"

      Sve si u pravu - pogibeljan je i za liniju i za želudac (vruće testo), al ko da mu odoli... Videla sam puno belih vrijanti, al pošto se trudim da belo brašno izbegnem kad god mogu, rešila sam da pravim sa kombinacijom integralnih, mada i kod mene ima belog, bolje naraste sa njim... Nisam se pokajala, mada je ovaj mešani još opasniji jer je ukus savršen i pojede se odmah! Cmokić! :*

      Избриши