Странице

понедељак, 15. јун 2015.

CC Jeka




Jeka je ovog juna na Coolinarici nagrađena titulom Cool Chefa (ili kako mi to kraće zovemo CC). 
Za neupućene, svakog meseca se na Coolinarici bira jedan od članova za najboljeg, odnosno za doprinos koji je dao svojim kvalitetnim receptima, slikama, člancima i sveukupnim angažovanjem. Tako ulazi u impozantni klub Cool šefova izabranih tokom svih godina postojanja ove web stranice. 
Kao i kod svakog izbora, i kod ovoga ima puno uzbuđenja, navijanja, nagađanja, polemika, sumnji ili ovacija. Ovoga meseca sa oduševljenjem je pozdravljen Jekin izbor, što se vidi u preko 300 čestitki i komentara ispod članka posvećenog njenom izboru, a koji su svi u superlativu!

Lepa Jeka, lepi Brka i ja na jednom Cool druženju sa Coolinarikom

O Jeki je dosta napisano u članku Uredništva, a ja ću da se osvrnem na naše poznanstvo. Srele smo se tri puta na druženjima oranizovanih od strane Coolinarike. Jeka je otvorena, srdačna i baš draga mlada i lepa žena. Ima svoju malu porodicu, divnog muža i preslatku ćerkicu koju iz milošte zove frajlica. Jeka je uvek spremna za druženje i šalu, uvek tu da pomogne savetom i za svakog ima lepu reč. Takođe je prava damica - doterana, odmerena, taktična, elokventna... Baš žena od stila. 

Sličnih je sklonosti prema hrani kao ja - koristi integralne žitarice, dosta povrća, sklona je eksperimentima, ali opet, ne beži od starih i tradicionalnih jela. Isprobavale smo recepte jedna od druge, slikale, komentarisale... Počele smo da izmenjujemo i privatne poruke, pogotovo dok smo obe bile na Dukan dijeti, pa su se dopunjavala iskustva i ideje. Čujemo se povremeno telefonom, razmenjujemo čestitke povodom važnih datuma. Mesecima sam navijala i očekivala njen izbor. Najzad je sad u maju ponela titulu CC... 

Iz mnoštva dobrih i proverenih recepata, izdvojiću nekoliko koje sam ranije probala, a pošto su se cure na Coolinarici dogovorile da se u Jekinu čast 15. juna kuva po njenim receptima, rešila sam da umesto tamo, svoj izbor prikažem ovde na blogu. 

Lazanje sa korama za pite 


Iznenađujuće dobro i praktično jelo prefinog ukusa, isprobala sam pre neki dan! Kod mene sa šampinjonima umesto mesa, a kore za pitu su integralne. 
Naprave se dva sosa - jedan od šampinjona sa začinima i drugi ređi bešamel, pa iz tri puta se njima prelivaju isečene, razlistane i u kalup nabacane kore. Peći pokriveno alu-folijom, a pred kraj posuti rendanim sirom i zapeći da porumeni. Dobijete fantastičan ručak!



















Česnica 




Moja mama je Božićnu česnicu pravila kao suvu pitu sa orasima, pa sam tako nastavila i ja. Pravim slično kao Jeka, jedino dodajem manje šećera u nadev, a medom samo premazujem gotovu česnicu..
Kore ređam u pleh, kapnem na svaku malo ulja i kisele vode, pa posipam orasima, šećerom i suvim grožđem. Na polovini slaganja, između kora stavim dobro opran novčić umotan u malo alu-folije. Kad sve sastojke potrošim, isećem pitu na kocke i pečem da porumeni. Gotovu česnicu premažem rastopljenim medom.




Tikvice sa sirom i susamom



Moje omiljeno i mnogo puta isprobano jelo. Nisam se zaustavila na tikvicama, ovaj fini nadev mi je poslužio i za punjenje paprika, namaz za sendviče, kao i za pizzu.

Nadev: 200 gr mekšeg sira, 2 kašičice propečenog susama, 3 češnja belog luka, šaka seckanog peršuna, so i biber.

Tri komada tikvica (ili neko drugo povrće pogodno za punjenje) se prepolove po dužini, izdube i napune smesom od sira pomešanog sa gore navedenim sastojcima, pa se ispeku da porumene
















Vanil krem štrudla



Recept koji sam u dogovoru sa Jekom već objavila ovde na blogu. Omiljane poslastica, jednostavne pripreme i uvek dostupnih sastojaka. Pita od kora nadevenih pudingom, kratko pečena u rerni. Kod mene je prelivena sosom od malina i mnogima izmamljuje uzdahe kada je vide...  A može i klot posuto šećerom u prahu, kao na slici ispod.





U planu mi je bio Hrskavi slani tart sa podlogom od integralnog brašna, nadeven ukusnim, a zdravim nadevom od blitve, kao i Lešnik gnezda, koja su godinama hit kolačići na Coolinarici, nezaobilazani na prazničnim tacnama sa sitnim kolačima... 

Na žalost, nisam stigla zbog mnoštva obaveza kojima sam uvek zatrpana u junu, pa mi to ostaje dug za neka sledeća isprobavanja. Ali zato sa radošću iščekujem naša nova susretanja i druženja, kao što su ova koje sam pominjala i sa kojih je ovih par sličica ispod!




E, da! Pošto je dogovor za 15. jun podrazumevao i napisanu poruku za Jeku, kačim ovde moju:




U januaru 2018. smo se sladili Lešnik gnezdima po najpopularnijem Jekinom receptu sa Coolinarike.


Lešnik gnezda su mnogima omiljeni kolačići koji se jednostavno spremaju, a vrlo su ukusni i dekorativni. Pripremaju se tako što se u sud sa provrelom vodom, šećerom, puterom i čokoladom dodaju keks i mleveni pečeni lešnici. Kada se masa dobro ohladi prave se kuglice koje se valjaju u pečeni mleveni lešnik. Drškom varjače se naprave udubljenja na kuglicama i pune nutelom, eurokremom, ili kao što sam ja, ganaš kremom od slatke pavlake i čokolade.


U međuvremenu je Jeka počela da piše blog sa receptima, pa možete pratiti šta fino sprema i uživati u njenim prelepim fotografijama hrane -> Jekin kapric



26 коментара:

  1. Gagoooooooooo.... nemam reči!
    Tako si lepo skockala ovaj članak-čestitku, upotpunila ga toplim rečima, slikama i receptima, da sam oduševljena... ;-)
    Čestitam Jeki još jednom, a tebi veliko BRAAAAVO za uložen trud! Savršeno!
    Eh, sad bih još samo poželela da vidim izraz na Jekinom licu kad ovo bude videla i pročitala... ;-)

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Sneki, kad već nisam učestvovala u aktivnostima na Coolki, smislila sam ovo kao način da dam svoj doprinos Jekinom danu... Valjda sam je obradovala, to mi je bio cilj, a i da skrenem pažnju na njene recepte... Hvala ti! ♥

      Избриши
  2. Gago, divno si sve napisala ! Predstavila si Jeku i njene recepte tako toplo, prisno, baš prijateljski :) Sa uživanjem sam čitala <3 Drago mi je da si našla originalan način da učestvuješ u iznenađenju za Jeku - oduševiće se !

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Saška, pa kako bih drugačije... srele smo se više puta, dopisivale se, doživljavam je kao prijateljicu, pa je zato ovako... Drago mi je da ti se tekst dopao, sve što piše iskreno mislim! Hvala ti na javljanju! ♥

      Избриши
  3. Одговори
    1. Preneću Jeki tvoje čestitke i pohvale za recepte, mada mislim da ih je danas videla, jer je ovde ostavila komentar gde se svima vama zahvalila! Hvala ti na javljanju! ♥

      Избриши
  4. Obe ste mi jako drage i ova vest da je Jeka CC vrlo me je obradovala. Ali, ono što je vredno svih pohvala jeste tvoj divan gest. Puno pozdrav obema. Jeki sve čestitke, i više nego zasluženo! <3

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Moj gest je Jekina zasluga... Žena takvih kvaliteta zaslužuje i više! Hvala tebi na javljanju i lepim rečima ♥

      Избриши
  5. Прелепо написано, слике прелепе као и увек, драго ми је да сте се упознале, ја Јеку не познајем али чини ми се да је драга. Управо сам поставила слику на Coolinarika ИСПЕЦИ ПА РЕЦИ
    Поздрав

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Hvala ti, Laura! ♥ Posebno mi je drago što si i ti učestvovala u zajedničkom kuvanju po Jekinim receptima i što sam te pronašla na Coolki. Iako smo tamo cool prije, nisam znala da si ti Laura čiji blog pratim...

      Избриши
  6. Одговори
    1. U ime svih koji su komentarisali i čestitali ti, uzvraćam pozdrave... :*

      Избриши
  7. Draga Gago, mnogo su me dirnule tvoje reči koje sam pročitala! <3 Kao i sam gest da ovako predstaviš neke od mojih receptića i čestitaš mi na izboru za CC <3 Mnogo mi je drago da smo imale prilike i da se lično upoznamo i družimo, da smo se nekako našle i kroz hranu koju volimo a i kroz mnogo druge teme koje čine život...Na svim od tih druženja sam ponešto i naučila od tebe, dobila mnoštvo sitnih saveta vezanih za kuvanje a pre svega, dobro se zabavila i smejala u tvom društvu! :)))
    Hvala ti puno, na lepim rečima i divnim fotografijama koje krase članak! Ljubim te i pozdravljam! :*

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Jeko moja, drago mi je da si pročitala post i da ti se dopao... Već sam rekla da sam planirala više, ali eto mi zadatka da uskoro (najzad) napravim lešnik gnezda (mada, kako je lešnik skup, menjaj im ime u Zlatna lešnik gnezda ;))) Cilj mi je bio da približim makar malo tvoje recepte onim čitaocima koji ne prate dešavanja na Coolinariki, a tvoji rezultati to zaslužuju.
      Pozdrav i poljubac ♥

      Избриши
  8. Kakvo divno prijateljstvo! Coolinarika je izrodila ne samo značajan broj food blogera, već i nenadana prijateljstva. Cestitke i Jeki i tebi na ovako lepom postu.

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Aleks (mogu tako da te zovem? nekako mi ide uz tvoj izgled...), Coolinarika daje mnogo, ali i uzima mnogo. Od Coolinarike se stiče zavisnost, kao na drogu, dan počinje i završava odlaskom na Coolku. Sklapaju se poznanstva koja se pretaču u prijateljstva, ali ima i ona duga strana kad sevaju varnice, pršte svađe i naravno, gube se živci. Prošla sam razne faze za 5 godina, brisala se, vraćala, svađala i mirila... Srećom, mnogo je više prijateljstava i baš lepih kontakata sa korisnicima (ima i muških), ali među tolikim ženama uvek kucka neka tempirana bomba. Zato sam januara ove godine rešiila da prestanem da objavljujem sadržaje tamo, ali kontakte i druženja sa dragim prijateljicama ne prekidam... I radujem se svakom njihovom uspehu kao da je moj ♥ A Jekin je poseban, jer se retko biraju Cool šefice iz Srbije... Hvala ti na javljanju! :*

      Избриши
    2. Moze Aleks :) To mi je cudno oko Coolke, nisam znala. Ja se nisam tamo dugo zadrzala, kasno sam saznala za nju i to tek kad sam pokrenula svoj blog, a nekako sam vec bila navucena na druge blogove i portale. Ipak, stalno slusam o tim vasim druzenjima i prijateljstvima, pa mi se ucinilo da je to skroz cool mesto, kad eto...

      Избриши
    3. Pa kao i svuda gde je puno žena, vri kao u loncu... Možda sam se malo grublje izrazila, ali se svodi na ono što i u svakodnevnom životu srećemo. Pa se neki pretvaraju, a neki ne ne možeš uvek da kažeš šta je od ta dva bolje. Jeste Coolinarika zamišljena kao cool mesto, jesu fina druženja, ali malo opreza nije na odmet ;)

      Избриши
  9. Divan post si napisala i da znaš da je i meni bila tiha patnja Jekina titula...navijam u svom srcu već dosta dugo da nam bude CC i kad sam najzad videla Jeku na desnoj strani Coolinarikje, bila sam srećna isto onoliko koliko kad sam ja bila izabrana za CC. Imala sam priliku da Jeku sretnem na prvom cool okupljanju u Beogradu, nisam puno vremena provela sa njom ( u suštini nisam imala vremena da ljudski popričam ni sa kim ) ali mi je izuzetno pritasla srcu i vrlo mi je draga.
    Ja sam imala jako puno obaveza ovih nekoliko nedelja da jedva stigoh da nešto napravim po njenim receptima,ali sam zato u prošlosti isprobala mnogo njenih recepata, neki od njih su i na mom blogu.
    Pozdrav i virtualni zagrljaj za obe.

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Zoko, hvala ti na javljanju ♥ Ti znaš kako Coolinarika ume i da puno obraduje, ali i da guši, što sam gore već pisala...
      Stigao meni poziv od Saške za Ispeci pa reci za Jeku.... Ja na mukama - na Coolki iz nekih svojih razloga od januara ništa ne objavljujem, a opet želja da nešto napravim za ovu priliku postoji. Ipak na kraju kulturno odbijem poziv, izvinim se Saški i mislim rešila stvar. Al mi neki crvić ne da mira, toliko sam se radovala Jekinom izboru, a sad da baš ništa ne uradim za nju... I tako smislim da joj na blogu posvetim post baš 15. juna, kada cela Coolinarika za nju kuva i da tamo na više mesta "posejem" link. Napravila sam jedno novo jelo, za ostalo izvukla slike klope i druženja iz arhive (a čuvam sve svoje slike od 2010.!) i kreirala ovu čestitkicu na kraju koja mi je baš draga... Jeka je zaslužila ovaj post ♥, a meni je bila radost i baš uživanje da joj ga priredim.

      Избриши
  10. Coolinariku pratim s'vremena na vreme i bas mi je drago zbog Jece koja je iskreno zasluzila titulu. Dopadaju mi se njeni recepti. Gago, zaista si napravila predivan gest!

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Draga Nataša, hvala ti na lepim rečima ♥ Drago mi je da nam se mišljenje podudara i da nam je obema Jeka bila kandidat za CC - recepti su joj odlični a ona prava osoba da bude na tronu, kao i da joj se posveti ovakav post ♥

      Избриши
  11. Draga Gago,trazeci neki Jekin recept naidjem na tvoj komentar i ovaj predivni tekst koji odise ljudskom toplinom.Mislim da sam vas ja slikala sa Brkom,znam da imam sl slicicu.Dopada mi se i tvoja varijanta lazanja sa pecurkama i sigurno ce biti isprobano.
    Topli pozdrav od Suzane.

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Drago mi je da si me pronašla i da ti se tekst dopada ♥ Sličicu sa Brkom sam pronašla među Jekinim, sigurno je dala aparat tebi da nas uslikaš... Za lazanje kod mene i nije moglo drugačije, jer bolonjez ne dolazi u obzir, ali mi se sviđaju ovako sa šampinjonima, pa ih preporučujem. Hvala ti na javljanju! :*

      Избриши
  12. Oprosti,da ne bude nejasnoce.Suzana sa coolke,tj Suzanan..mah-mah..

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Bez brige, ukopčala sam kod kifli sa sušenim paradajzom, prvo sam išla tamo...
      Hvala ti još jednom na komentarima i javljanju! ♥

      Избриши