Странице

петак, 10. октобар 2014.

Pita od patlidžana



Ne prođe sezona patlidžana, a da bar jednom ne napravim ovu pitu. Mnogi koji su je probali nisu mogli da odgonetnu od čega je, ali se još nije desilo da se nekome nije svidela! Poseban ukus ima ako se pravi sa korama od heljde, tad pita ima ukus kao da je sa palačinkama.
Ova na slikama je od integralnih pšeničnih kora, a pravila sam samo pola mere. Pita može da se posluži za bilo koji obrok, uz jogurt, salatu ili pivo (ja pivo zamenim vinom :D ) Može i kao toplo predjelo, ili u okviru švedskog stola..
Sastojci
500 gr kora za pitu (integralne, ili od heljdinog brašna)
za fil
2 kašike ulja 
manji struk praziluka (ili glavica crnog luka) 
500 gr (ili dva manja) patlidžana 
1/2 kašičice soli 
1/2 kašičice bibera 
1 kašičica senfa 
1 kašičica origana 
1 kašičica ajvara 
1 dl soka od paradajza 
2 jajeta 
1 dl gazirane (kisele) vode
i još 
kisela pavlaka ili jogurt
ulje i kisela voda

Priprema:

Patlidžan očistiti, po želji oljuštiti, i sitno iseckati (može i u multipraktiku). Na ulju propržiti sitno iseckan praziluk (crni luk), dodati iseckan patlidžan i propržiti da omeknu. 







U sud dodati začine, ajvar i sok od paradajza, promešati i skloniti sa vatre. Posebno malo umutiti jaja, dodati u prohlađen fil. Sipati i kiselu vodu. 




Svaku koru podeliti na pola, premazati je sa malo ulja i po njoj rasporediti fil na 2/3 površine. Umotati u rolatić, pa smotati u krug. Tako filovati sve kore. 




Umotane kore salagati u uljem podmazan pleh. Premazati kiselom pavlakom ili jogurtom, pa malo poprskati uljem i kiselom vodom. Peći oko 40 minuta na 220°C sve dok pita lepo ne porumeni. Po potrebi zaštititi folijom na pola pečenja.




Pita može da bude i posna, samo u nadevu izostaviti jaja i ne premazivati je pavlakom/jogurtom, nego samo uljem i vodom.
Naravno da može da se napravi i od običnih kora , ali ih tad ne seći na pola, nego filovati kao što sam spanakopitu. Pita je po ukusu jako slična ovoj sa pečurkama, fala Bogu da je moja pa me nećete optužiti za plagijat.




6 коментара:

  1. probala sa patlidžanom ... skoro jednako dobra, kao i sa mojom omiljenom od šampinjona...

    ОдговориИзбриши
  2. Nikad probala i cula. Bas divno sto si mi otkrila nesto novo, jer patlidzan obozavamo.

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Odavno sam je jela u gostima, tražila recept i od onda je spremam 2-3 puta u sezoni. Može i od smrznutog, čak i od onog iz tegle koji se do skoro prodavao u "Veru"... Hvala ti na javljanju ♥

      Избриши
  3. Mnogo mi se sviđa! Ubaci oznaku - patlidđan. Gledala sam i nisam je videla u toj oznaci :-)

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Ubacujem.. naknadno sam dodala oznaku "patlidžan", pa mi je pita promakla.. Hvala ti na javljanju, drago mi je da ti se sviđa ❤

      Избриши