Странице

понедељак, 18. јун 2018.

Egipatski falafel



Dugo sam mislila da se falafel pravi samo od leblebija i tako sam ga godinama spremala.. Sve dok nisam u Gardianu pročitala da se na Bliskom istoku falafel sprema kako od leblebija, tako i samo od boba, a često i od mešavine ove dve mahunarke. Ovaj od boba zovu još i egipatski..


Za pripremu se uglavnom koristi sušeni bob, ali pošto je sezona mladog u jeku, odlučila sam da moje omiljene kuglice napravim baš od mladog boba i da ih ispečem u rerni. Falafel sam poslužila u polovini pita-hleba, dodala sveže seckano povrće i prelila gušćim Thina umakom od tahinija, limunovog soka, vode, belog luka i začina.. Ručali smo bogovski!




Sastojci:
400 gr boba očišćenog od mahuna
1 manja glavica luka
1 šaka svežeg peršuna ili korijandera
1 kašičica mlevenog kumina
1 kašičica mlevenog semena korijandera
so i biber po ukusu
1/2 kašičice sode bikarbone
1 kašika brašna (opciono)
2-3 kašike susama (po želji)
ulje za prženje (oko 3 dl)

Priprema:


  • Sipati vodu u veći sud i staviti je da provri. Ubaciti bob i blanširati ga 2 minuta. Ocediti ga i preliti hladnom vodom. Prohlađenom bobu ukloniti opnu - zaseći je malo nožićem i prstima nežno istisnuti zrno.
  • U multupraktik ubaciti bob, krupno sečeni crveni luk, peršun, začine i brašno pomešano sa sodom bikarbonom. Pulsirati da se sve usitni i sjedini. Masa treba da je sitno zrnasta (nikako da bude pire, nego rastresita kao kus-kus). Prebaciti je u odgovarajući sud i poklopiti streč folijom. Ostaviti da na hladnom oko pola sata.
  • Od mase praviti kuglice - ukoliko se pri oblikovanju raspadaju dodati još malo brašna! Po želji kuglice uvaljati u susam.
  • Na kraju svaku kuglicu umočiti u maslinovo ulje da se skroz obloži i ređati ih u pleh na pek-papir. 
  • Peći u rerni zagrejanoj na 220°C dok ne porumene (oko pola sata). Mogu se pržiti u dubokom ulju, u tom slučaju preskočiti umakanje u ulje.
  • Poslužiti odmah vruće sa pita-hlebom (testo sam pravila po receptu za lepinje i tanje ga razvlačila) i sa umakom po želji, najbolje humusom ili sosom od tahinija..


Van sezone mladog boba koristiti sušeni, koji se preko noći potopi da stoji u vodi, a sutradan oceđen (bez kuvanja!) samelje sa ostalim sastojcima i dalje priprema prema receptu.