Странице

понедељак, 25. јун 2018.

Mafini sa kajsijama i orasima



Sezona je kajsija, pa iako ih najradije jedem klot, morala sam da isprobam ove mafine (muffins) jer se jednostavno pripremaju, a odličnog su i ukusa i mirisa. Volim što se spremaju u jednom sudu i što se sve obavi jednom kašikom, tako da posle njihove pripreme nema zatrpane kuhinje zamazanim sudovima.. 😊


Sastojci:
60 gr otopljenog putera
1 jaje
50 gr smeđeg šećera
120 gr mleka
75 gr integralnog brašna
75 gr belog brašna
1/2 kašike praška za pecivo
malo soli
1/2 kašičice cimeta
40 gr mlevenih oraha
120 gr seckanih kajsija
glazura:
2 ravne kašičice cimeta
70 gr šećera u prahu
nekoliko pečenih oraha presečenih na polovine
2 kašičice vode

Priprema:
  • Pomešati kašikom u činiji mokre sastojke da se sjedine.
  • U sito ubaciti brašno, so i prašak za pecivo, pa ga direktno prosejati u sud sa mokrim sastojcima.
  • Kratko promešati kašikom, tek da se sastojci povežu (nikako mikserom ili žicom za mućenje!).
  • Na kraju ovlaš umešati kajsije i orah. Dobijenom smesom puniti papirne korpice za mafine, ili dobro podmazane metalne kalupiće (ostaviti prazno bar 1 cm do ruba da ne kipe u toku pečenja).
  • Peći na 200°C dok ne porumene oko 20 - 25 minuta (probati pred kraj čačkalicom da li su gotovi). Pečene mafine ohladiti na žici.
  • Dok se mafini hlade pripremiti umutiti premaz od prah šećera, cimeta i vode. Naneti na svaki mafin po malo mase i odozgo staviti polutku pečenog oraha.


Po želji umesto kajsija i oraha mogu borovnice, ili komadići čokolade i kakao. U drugom slučaju smanjiti količinu brašna za težinu kakaa. Mera je za 6 većih mafina, pa je slobodno duplirajte ako ste ljubitelj istih.