Странице

недеља, 2. октобар 2016.

Za'atar - mešavina začina



Za'atar (zatar) je popularna bliskoistočna mešavina začinskih trava, susama i soli. Bezbroj je kombinacija vrsta travki i njihove količine u odnosu na susam, sumak i so, jer su ova tri uz timijan obavezni sastojci u ovoj mešavini začina. Sumak se kod nas može nabaviti ovde.

Zatar se koristi kao začin za salate, ribu, povrće, hleb i pecivo.. Odličan je premazan preko maslinovog ulja na tankom "pita" hlebu ili lepinji. Kažu i da je omiljen način da se komadić tankog hleba umoči u maslinovo ulje, pa onda u zatar i tako jede. Isprobano i odlično je! A inače mi je mešavina trebala za divno levantinsko jelo, gde se kao začin dodaje zatar. 

Sastojci:
2 kašike timijana
2 kašike origana
2 kašike tostiranog susama
2 kašike sumaka
1/2 kašičice morske soli


  • Sve sastojke ubaciti u avan (ili bledner) i malo usitniti. Semenke susama ne gnječiti puno, neka ostanu vidljive.
  • Po ukusu dodati još soli ili neki od sastojaka
  • Sipati u teglicu i čuvati na tamnom i hladnom mestu. 

Ovo je na Coolinarici bila slika dana 5. oktobra 2016. godine



6 коментара:

  1. Divno! Ja sam ga upoznala na nasem bazaru i prodavac mi je upravo savjetovao to da ga pomijesam u kasiku maslinovog ulja i u to umacem tanki arapski kruh.

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Gordana, jel da da je super?! I meni je mnogo fino kada umočim hleb u maslinovo ulje, pa u zatar.. Hvala ti na javljanju! ❤

      Избриши
  2. I ja radim sama dosta mješavina, ovu još nisam. Sumaca imam jako, jako malo, pa ga čuvam za tamo gdje se ne može bez njega. Kod nas ga nije moguće nabaviti, meni ga je svojevremeno donio sin iz Turske.

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Mora da može da se nabavi u Hrvatskoj, vi ste tamo što se začina tiče bolje snabdeveni.. Probaj da izguglaš, možda nađeš! Srećom se kod nas pojavio sumak u jednoj prodavnici, pa sad ne moram da štedim.. Inače je meni pre par godina jedna prija sa Coolke poslala sumak čak iz Australije, nisam joj ni tražila, nego joj je onako palo na pamet.. Tada ga ovde nije bilo, pa mi je bio baš novina!
      Hvala ti na svraćanju ❤

      Избриши
    2. molim vas recite.gde ima sumak u beogradu da se kupi :)

      Избриши
    3. Brahve, u uvodnom tekstu sam dala link koji klikom vodi na stranicu koja prodaje sumak online, a i piše gde se nalazi prodavnica u Beogradu. Crvenim slovcima piše "ovde".. Pozdrav i hvala na javljanju!👋

      Избриши