Dok smo bile cure, moja sestra je mesila, ja jok! Sada je obratno - ja mesim, ona jok! Recept sam zapisala još odavno u moju sveščicu pod imenom Gogine kiflice, a da bi se razlikovale od maminih, babinih, tetkinih.. Jednostavne su za pripremu, prhke i izuzetno ukusne, a obzirom da sam slaba sa receptima za kiflice (na blogu imam samo jedan i to za slane), ovim povećavam svoj skromni opus..
Sastojci:
250 gr putera
2 dl kisele pavlake
320 gr brašna
1/2 kašičice soli
1 kesica vanilin šećera ili arome vanile
po želji pekmez/marmelada od kasija ili šljiva (moj je od višanja)
100 gr (približno) šećera u prahu
Priprema:
- U sud za mešenje staviti puter sobne temperature i pavlaku. Dodati brašno, malo soli i vanilu. Zamesiti testo. Po potrebi dodati sasvim malo brašna, ali ne preterivati jer je testo mekano i malčice lepljivo.
- Ohladiti testo 15 minuta u frižideru, pa ga rastanjiti posipajući ga brašnom, na dobro pobrašnjenoj radnoj površini. Iseći testo na pravougaonike oštrim nožem ili točkom za pizzu.
- Na svaki pravougaonik staviti pola kašičice pekmeza i smotati ga uzduž u kiflicu. Blago pritisnuti krajeve da pekmez ne curi. Kiflice slagati u pleh na papir za pečenje.
- Peći 15 - 20 minuta na 180°C dok malo ne porumene.
- Ostaviti da se potpuno ohlade, pa ih uvaljati u prah šećer.
Poslužiti uz kafu, čaj ili desertno vino. Kiflice su božanstvene - prhke su i tope se u ustima! Probala sam par komada bez šećera u prahu i meni je bilo sasvim dovoljno slatko i od samog pekmeza.
Savršeno izgledaju!
ОдговориИзбришиHvala ti ❤ A još su i ukusne ;)
ИзбришиKiflicama je tesko odoljeti, posebno ovim hrskavim :) Prelijepo izgledaju!
ОдговориИзбришиGordana, hvala ti ❤ Prhke, a tope se u ustima..
ИзбришиNedavno sam pravila ove kiflice..sve pohvale za recept..izvrsne su:)
ОдговориИзбришиLjiljana, drago mi je da su vam se kiflice dopale! Hvala na isprobavanju i javljenim utiscima ❣
Избриши