Странице

уторак, 15. септембар 2015.

Kapreze pasta sa pestom



Mediteranska kuhinja mi je najmilija. Ne mislim samo na Italiju i Francusku, tu su i Levant i severozapadna Afrika, sa začinima i hranom koji su praznik za nepce. Zimus sam pravila uglavnom bliskoistočnu hranu koja greje, a leto sam rezervisala za osvežavajuća italijanska jela.

Opčinjena sam Kapreze salatom. Tri sastojka, ulje i začini naprave čudo. Već sam pisala recept za Kapreze sa avokadom, a pravila sam i salatu na onaj najednostavniji način. Ovaj put sam radila varijaciju na zadatu temu - testeninu u koju su dodati sastojci iz klasične salate, plus pesto.


Pesto sam pravila sama, mada sam imala kod kuće teglicu već gotovog, kupovnog, koji sam dobila od kuma na poklon. U tom kupovnom je (iako je od popularnog proizvođača) uglavnom suncokretovo ulje, umesto pinjola koriste indijski orah, a natrpano je i par sumnjivih dodataka sa E...  Ali, poklonu se u zube ne gleda, poješće se i taj, pogotovo što poprilično košta ta mala tegličica. ;)
U mom domaćem je, umesto pinjola koji su basnoslovno skupi i retko gde mogu da se nađu, korišćen indijski orah. Probala sam u nekim prilikama i sa bademom i pesto je odličnog ukusa!  

Sastojci za domaći pesto:
1 prepuna šaka bosiljka (oko 50 gr)
malo peršuna
1 češanj belog luka
40 gr rendanog parmezana
50 gr indijskog oraha
po potrebi maslinovog ulja


  • U blender ubaciti sve sastojke za pesto osim ulja, pa miksati i lagano dodavati ulje. Gustinu odrediti po svom ukusu, treba da bude kremasto.


Priprema paste - sastojci:
500 gr kratke paste/testenine
(moja je penne rigate)
250-300 gr čeri paradajza presečenog na polutke
125 gr (velika kugla) mocarela sira sečenog na kockice
so i biber po ukusu
par kašika domaćeg pesta


  • Kuvati pastu "al dente". Oceđenu pastu ubaciti u veliku činiju, pa umešati željenu količinu pesta i dobro promešati da se od toplote opuste arome svih začina. Ohladiti.
  • Čeri paradajz iseći na polovine. Može i običan sitniji isečen na četvrtine.
  • Dodati ga u testeninu zajedno sa mocarelom i promešati da se ukusi prožmu.
  • Poslužiti uz čašu vina.


Ukoliko ne potrošite sav pesto preručite ga u teglicu, poklopite i čuvajte u frižideru (može da stoji par dana). Umesto sa pestom, možete testeninu pomešati samo sa paradajzom, mocarelom i iskidanim listićima bosiljka, pa sve začiniti prelivom od belog luka, soli, bibera i hladno ceđenog maslinovog ulja. Milina..






12 коментара:

  1. Predivna pasta, domaci pesto, okus mogu zamisliti. U kupovni zeleni pesto cesto stavljaju krompir i dobro treba otvoriti oci kad se kupuju. Sa domacim se nijedan ne moze uporediti.
    Sve prelijepo izgleda.

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Nisam znala za krompir u pestu, ali ionako pravim domaći. Imam svoj bosiljak, a ostalo lako nađem da kupim, osim pinjola. Hvala ti na javljanju <3

      Избриши
  2. Sastojci sve bolji od boljega; Slazem se za pesto- domaci je najbolji i najzdraviji (uz to i najjeftiniji)!

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Baš tako, domaće je najbolje i najzdravije, a o ceni da i ne govorimo... Hvala ti na javljanju <3

      Избриши
  3. Odnos izmedju vremena ulozenog u pripremu pesta i zadovoljstva njegovim ukusom je neverovatan. Letos smo na Kapriju jeli pastu pod ovim imenom i servirali su nam pene u lepom, jednostavnom paradajz sosu u koji su umesali krupne komade sveze mocarele, a odozgo su sve bogato posuli svezim bosiljkom. Obe opcije, i ova tvoja i ova ostrvska, su za mene sjajne, mediteranske kombinacije.

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Aleks, super što si mi napisala i kako prave pastu na Kapriju, probaću! Ti si je jela na "licinom mestu", mora da je fantastična! Meni se nakupilo bosiljka, pa reko' da napravim domaći pesto i neku varijaciju na Kapreze temu...
      Hvala ti na javljanju! <3

      Избриши
  4. Pesto volim da napravim sama i takav mi je najlepši, mada ga ponekad i kupim i ovde nije skup a ukus mu nije loš...što kažeš,pojede se i on. Volim ovako lagana jela.

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Zoko, najbolje je domaće - provereni sastojci, pa znaš šta jedeš.. Hvala ti na javljanju! :*

      Избриши