Странице

среда, 17. јун 2015.

Nutela čizkejk



Standardni čizkejk ne marim mnogo. Taj kolač me ne privlači ni da ga jedem (zbog želatina), a ni da ga pravim (iako bi mogao umesto želatina da ga stegne agar-agar*), pa između njega i nekog drugog kolača uvek bih odabrala taj drugi... 
Ali ovaj čizkejk sa Nutelom i pečenim lešnicima je sasvim je druga priča - iskombinovla sam od više različitih recepata sa interneta kolač koji je skroz po mojoj volji - čokoladnog ukusa, a opet blago kiselkast i osvežavajući, pa još odozgo sa seckanim pečenim lešnicima... čista nirvana  


Sastojci:
250 gr mlevenog plazma keksa 
80 gr mekanog putera 
2-3 kašike mleka (može i čokoladno)
400 gr Nutele 
2 kašike kakaa
100 gr pečenih seckanih lešnika
500 gr krem sira (koristila sam sitni sir President)
60 gr prah šećera
1 kesica agar agara* (biljnog želatina)
1,5 dl vode

Priprema:


  • U blenderu pomešati keks, puter, mleko i kašiku Nutele. Dodati 25 gr lešnika, pa pulsirati da se sve lepo sjedini. (Ili sameljite odvojeno lešnik, pa dodajte u sud sa keksom, puterom i Nutelom,  da ne mackate blender). 
  • Masu utisnite prstima u kalup sa rasklopivim obručem prečnika 22 cm i stavite u frižider da se ohladi i stegne.


  • Umutite sir sa prah šećerom, dodajte ostatak Nutele, prosejani kakao i sve lepo mikserom sjediniti. 
  • Razmutiti agar - agar* sa vodom, staviti da provri sve vreme mešajući, pa malčice prohlađen dodati u masu i pažljivo promešati da se krem ujednači. 
  • Izvaditi iz frižidera kalup u kome je podloga i krem ravnomerno rasporediti preko. 
  • Odozgo posuti komadićima pečenog lešnika (75 gr), malo pritisnuti da se priljubi uz krem, pa vratiti u frižider da se preko noći dobro ohladi i stegne. 

*Agar-agar je nama relativno nepoznato želirajuće sredstvo na biljnoj bazi. Kažu da se koristi najviše u zemljama Dalekog istoka, a dobija se ekstrakcijom iz crvenih morskih algi i potpuno je bezbedan za upotrebu. Dozvoljeno ga je koristiti u ekološkoj proizvodnji , a ima oznaku E-406. Kod nas može da se nađe u prodavnicama takozvane zdrave hrane, kao i u većim supermarketima.



Dobro rashlađen kolač poslužiti uz kafu, liker ili neko slatko desertno vino... 






20 коментара:

  1. Gago,ovo je predivno.Odlično izgleda a mogu misliti kakav je ukus! :)

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Dobrila, hvala ti ♥ Ukus je osvežavajuće - čokoladni, meni se dopada :)

      Избриши
  2. Znakomity sernik! Znowu narobiłaś mi ochoty!
    Pozdrawiam cieplutko!!!

    ОдговориИзбриши
  3. Videla sami ja neke recepte za nutelu cheese cake ali ja nisam ljubitelj njih,a zato imam jednu, koja bi se kupala u nuteli i da znaš da ću joj napravitti nutela cheese cake za bday... Izgleda odlično.

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Zoko, rekoh gore da ni ja nisam ljubitelj čizkejka, ali da mi se ovaj dopao. Nutelu inače ne kupujem, čitala sam da je puna svega i svačega, ali jednom u 6 meseci neće da me ubije ;))) Kolač se brzo napravi, ukusan je, pa mislim da ćeš ga sa lakoćom napraviti, a slavljenica voleti... Hvala ti na javljanju! ♥

      Избриши
  4. Ovo je jedan diiivan čizkejk!
    Imala sam sreću da ga probam kod tebe, i zaista je idealan za ljubitelje raznih ukusa, i onih koji vole kolače na bazi sira, ali i za obožavaoce čokolade! Pritom, ne znam nikog kome se na sam pomen plazma keksa lice ne razvuče u osmeh, ili na nekog ko pečenom lešniku uspeva da odoli... ;-)
    Drago mi je što si baš ovaj kolač napravila za nas, hvala ti puno!
    Naravno, i slike mi se dopadaju, a recept si napisala tako jasno, da nedoumica nema... supeeeeer... ;-)

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Reče ti onomad ''kad nešto hoćeš, naći ćeš način, kad nešto nećeš, naći ćeš razlog!'' Ja sam ovaj put nešto "hoćela" ;)))
      Htela sam radi tebe sirasto, radi V. čokoladno, a radi oboje sa pečenim lešnicima, pa sam zato izbunarila 5-6 recepata da bih iskombinovala ovaj jedan. Drago mi je da vam se kolač dopao! ♥

      Избриши
  5. E, pa, HVALAAAAAAAAAA još jednom... divan je!
    PS Ja sam od onih koji pažljivo čitaju uvodne reči, i sve je jasno, kao dan! I, naravno da kuvam (i mesim) po tuđim receptima, to mi pričinjava zadovoljstvo... ;-)

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. E, ti si đak odlikaš... ♥ Ja sam u lektiri ponekad umela da preskačem opise, pa odem pravo na dijalog. Posle sam shvatila da je sve napisano sa nekim razlogom i da to "dosadno" ima puno veze sa onim što mi se činilo da je jedino zanimljivo... :)))

      Избриши
  6. Jao, Gago, sta nam radis! Mesecima gledam ovako nesto i sve se mislim "kad se odlucim da napravim nesto slatko, bice to bas nutela cizkejk", da obradujem dete i muza do daske. Ja sam verovatno od onih sto cine statisticku gresku - bas se nesto ne palim na plazmu, ali naci cu joj neku finu zamenu. A onda cu da uslikam moje kako se odusevljavaju, pa ti saljem te fotke :)

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. He, he... šta vama radim ;) A šta tek sebi radim!?! Nabumbila sam se od jesenas 4 kile i sad smišljam način samokažnjavanja! A spisak za pravljenje sve duži, za jul smišljam samo slatko!
      Ovo je jednostavno za pravljenje, (čula si Sneškine utiske, a i slike dosta kažu), pa zavrći rukave (mada smo sad uglavnom bez) i na pos'o. Ni ja ne marin plazmu, pa probaj ako voliš speculaas ili oreo..
      Hvala na svraćanju! ♥

      Избриши
  7. Анониман20. јун 2015. 08:44

    Bas me interesuje kakva su tvoja iskustva sa agar-agar? Kod mene ima da se kupi po supermarketima, nije nesto ni skup, a cini mi se mnogo bolja varijanta nego zelatin (ja nisam vegeterijanac). Licno obozavam cheese cake, u Poljskoj je doveden do savrsenstva, to je prica za sebe. Nutella - no thank you, ali mi se recept svidja. Mozda isprobam uz neki drugi manje vestacki cokoladni namaz. Cokoladne poslastice kod mene planu.

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Eh... agar-agar je u ovom slučaju bio spreman za saradnju. Sve je išlo kako treba i dobila sam kolač kakav sam želela...
      Ali me je zaista namučio u čizkejku za koji ću recept da objavim za par dana, tamo sam detaljno pisala o njemu. Nije "kriv" sam agar, nego proizvođači koji ga prvo krste kojekakvim imenima (Agarko, biljni želatin, itd,), a onda daju uputstvo koje nema blage veze sa proizvodom - negde se sadržaj prokuva i 2 dl vode, negde u 1 litar, a sva pakovanja su od 10 grama, pa hajd sad budi pametan! Ako je uputstvo na tim koji su ti dostupni svuda isti, onda spremaj po uputstvu, ako ne, eksperimentiši... Ja sam u 3 dana 2 čiza pravila ne bih li mu ušla u štos. I došla do zaključka da tih 10 grama razmućenih u 1,5 dl vode ide na 250 gr sira i 250 ml šlaga, plus šećer i šta još dodaješ od začina. Veći čizkejk - 2 kesice (20 gr) agara... Ma, uteraću ja njega u disciplinu, vežbaću, ima da me sluša 100%! ;)))
      Što se nutele tiče, već sam gore Zoki pisala da je ne koristim, ni taj ni bilo koji drugi čoko namaz, ali da me kopkao kolač, pa reko' neću da propadnem ako ga jednom u 6 meseci koristim.
      Hvala ti na javljanju! ♥

      Избриши
  8. Nisam ga ranije spazila, ovo je čiz za mene. Dotulko me ono 'može čokoladno mleko' :-)

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Ha, ha, sad znam da maca-Veca voli mleko, čokoladno.. ❤ Drago mi je da ti se kolač sviđa!

      Избриши