Странице

уторак, 3. април 2018.

Kiflice i uskršnji venčići (bez kvasca)



Pre petnaesetak dana sam prvi put isprobala ove kiflice bez kvasca i bila prezadovoljna rezultatom - kiflice se brzo i lako naprave, a ispečene su odličnog ukusa, divno mekane i čak se malo listaju. Onda mi je palo na pamet da od istog testa napravim venčiće na kojima ću servirati jaja za vaskršnji doručak, pa evo recepta za oba peciva.. 


Sastojci:
250 gr brašna
1/2 kesice praška za pecivo
1/2 kašičice soli
125 gr sira 
85 gr putera
40 - 50 ml mleka
1 jaje
za posipanje po želji semenke susma, lana, ćurekota ili maka

Priprema:


  • U sudu za mešenje pomešati brašno, so i prašak za pecivo, pa u brašno prstima utrljati puter. 
  • Jaje viljuškom umutiti u činijici i polovinu dodati u brašno, a drugu polovinu skloniti na stranu za premazivanje kiflica. 
  • Dodati sir i mleko i zamesiti testo (ako je sir mekši trebaće manje mleka i obratno). 
  • Uviti testo u streč foliju i staviti na sat vremena da odmara u frizideru. 
  • Odmoreno testo podeliti na dva dela i oklagijom prvi deo razvaljati u krug na debljinu tupe strane noža. Seći nožem ili točkom za pizzu na 8 ili 16 delova i smotati u kiflice. 
  • Složiti ih u pleh na papir za pečenje, premazati preostalim jajetom, posuti po želji susamom i staviti u rernu zagrejanu na 200°C da se peku 25-30 minuta - ako su manje po dimenzijama, dovoljno je i 20 min.



















Želite li veće kifle testo ne deliti, već celu količinu u jednom cugu razvaljati i iseći na 16 delova. Ovo je količina za jedan veliki pleh (od rerne), pa ako hoćete više kiflica duplirajte sastojke. Testo je divno za rad, lepo se tanji i oblikuje. Može da se zamesi i nekoliko sati ranije (ili uveče) i odloži u frižider, pa da se kasnije (odnosno ujutru) ispeče. Kiflice po želji mogu da se pune, ja sam ih pravila klot, jer već u testu ima putera i sira i sve drugo bi mi bilo višak! Mi smo prvi put uz njih pili crno pivo, a odličan je i kefir (ili jogurt).. 



Ako se prave venčići na kojima će da stoje vaskršnja jaja, podeliti testo na kuglice veličine manjeg oraha (~15 gr) i svaki između dlanova istanjiti na valjkasti "gajtan" dužine ~25 cm. Po dva uvrtati jedan oko drugog, pa krajeve spojiti da se dobije oblik venčića. Tako uraditi sa preostalim testom, a dalji postupak je isti kao kod kiflica - u pleh, premazivanje, posipanje semenkama i pečenje..



Pečene venčiće malo prohladiti i poslužiti. Po želji u sredinu svakog venčića staviti po jedno uskršnje jaje.


Kiflice pravljene u septembru za događaj na Coolinarici u čast Cool Chefa dvazen:

Ovo je na Coolinarici bila slika dana 28. septembra 2018. godine