Jes' da je sezona brokolija na izmaku, ali obzirom da sada svakog povrća ima preko cele godine recept je još uvek aktuelan, pogotovo što sad brokoli može da se nađe i po nižoj ceni nego jesenas i zimus..
Inače sam ja ovo jelo spremala i uslikala još početkom marta, ali je onda krenuo Vaskršnji post radi koga sam na blogu objavljivala recepte prigodne onima koji poste. Onda sam farbala sa vama jaja, spremala praznične kolače i ovaj recept je stigao na red tek sada. Ko voli brokoli neka ga obavezno isproba i na ovaj način jer se brzo i lako priprema, a izuzetno je ukusan!
Sastojci:
300 g brokolija
1 kašika (oko 25 gr) seckanog sušenog paradajza
150 gr (~1 čaša) kisele pavlake
1 jaje
100 gr kačkavalja
10 gr (1 puna kašika) rendanog parmezana
soli i bibera po ukusu
malo maslinovog ulja za podmazivanje
Priprema:
Priprema:
- Oprati brokoli i iskidati na cvetiće. Štapku (nogicu) brokolija oguliti i iseći na koturove. Kuvati sve u slanoj vodi nekoliko minuta pazeći da se ne raskuva. Kuvan brokoli preliti hladnom vodom i dobro ocediti, pa ostaviti na stranu u cediljki da još malo otkaplje.
- Narendati kačkavalj na krupno rende, a parmezan na sitno (ili koristiti već narendani u kesici) i oba sira pomešati. Sušeni paradajz kuhinjskim makazama iseckati na manje komadiće. U činijici viljuškom umutiti jaje i pavlaku, posoliti, pobiberiti i dodati polovinu narendanog sira.
- Vatrostalni sud podmazati uljem, poređati brokoli i komadiće sušenog paradajza. Preliti masom od pavlake, rendanog sira i jaja, pa posuti preostalim sirom.
- Peći u rerni zagrejanoj na 180°C tridesetak minuta da porumeni. Po potrebi prekriti folijom da ne gori.