Странице

уторак, 25. април 2017.

Zapečeni brokoli



Jes' da je sezona brokolija na izmaku, ali obzirom da sada svakog povrća ima preko cele godine recept je još uvek aktuelan, pogotovo što sad brokoli može da se nađe i po nižoj ceni nego jesenas i zimus..
Inače sam ja ovo jelo spremala i uslikala još početkom marta, ali je onda krenuo Vaskršnji post radi koga sam na blogu objavljivala recepte prigodne onima koji poste. Onda sam farbala sa vama jaja, spremala praznične kolače i ovaj recept je stigao na red tek sada. Ko voli brokoli neka ga obavezno isproba i na ovaj način jer se brzo i lako priprema, a izuzetno je ukusan!


Sastojci:
300 g brokolija 
1 kašika (oko 25 gr) seckanog sušenog paradajza
150 gr (~1 čaša) kisele pavlake
1 jaje
100 gr kačkavalja
10 gr (1 puna kašika) rendanog parmezana 
soli i bibera po ukusu 
malo maslinovog ulja za podmazivanje

Priprema:


  • Oprati brokoli i iskidati na cvetiće. Štapku (nogicu) brokolija oguliti i iseći na koturove. Kuvati sve u slanoj vodi nekoliko minuta pazeći da se ne raskuva. Kuvan brokoli preliti hladnom vodom i dobro ocediti, pa ostaviti na stranu u cediljki da još malo otkaplje. 
  • Narendati kačkavalj na krupno rende, a parmezan na sitno (ili koristiti već narendani u kesici) i oba sira pomešati. Sušeni paradajz kuhinjskim makazama iseckati na manje komadiće. U činijici viljuškom umutiti jaje i pavlaku,  posoliti, pobiberiti i dodati polovinu narendanog sira. 


  • Vatrostalni sud podmazati uljem, poređati brokoli i komadiće sušenog paradajza. Preliti masom od pavlake, rendanog sira i jaja, pa posuti preostalim sirom.
  • Peći u rerni zagrejanoj na 180°C tridesetak minuta da porumeni. Po potrebi prekriti folijom da ne gori. 


Zapečeni brokoli poslužiti kao samostalni obrok ili kao prilog. Sir koji se koristi za ovo jelo može biti bilo koji tvrdi. Zato po želji birajte koji volite, bitno je samo da se lepo otopi.




Meni je ovo bio fini ručak uz crne sušene masline i čašicu vina..