Странице

недеља, 9. април 2017.

Vaskršnja dekupaž jaja

                                            odnosno jaja ukrašena papirnim salvetama..

Vaskršnja jaja - 2012. godina

Prošle godine sam ih pravila za Vaskrs kao kontrast kristalnim jajima bojenim u vinu.. Onda sam ih ugurala u taj recept negde pri kraju i bez ikakve naznake u naslovu, i tako ih neopravdano stavila u drugi plan. Verujem da mnogi vole i žele da imaju za praznik baš ovako udešena jaja! Zato sam rešila samo da razdvojim recepte, mislim da ukrašavanja jaja dekupaž tehnikom  zaslužuje poseban post..

I da ukratko prepričam Tanjine preporuke: 
Za ovako ukrašena jaja nabavite salvete sa interesantnim uzorcima, a željeni motiv treba izrezati tačno po linijama. Malo je pipkavo ako je motiv komplikovan, ali lepota nekad iziskuje da se pomučimo.. Pri odabiru i seckanju salveta videćete da neke imaju dva ili tri sloja, odvojite samo onaj sloj sa slikom - biće tanje i samim tim manje će se gužvati, odnosno lepše će se oblikovati prema jajetu.
Koristite manje motive, pregibi ce biti manji, a ako je motiv veći, probajte prstima da ga poravnate. Idite od sredine prema kraju, posebno ako su motivi malo veći. Najbolji rezultati su na neofarbanim jajima, a ako ipak želite obojena, koristite svetlije pastelne boje. Na tamnijim jajima se primete tragovi belanceta, a i boja hoće da se razbrlja. 
Lepo izgleda kad dekupaž jaja kombinujete sa jednobojnim jajima u bojama koje su slicne motivu. Jaja mozete ostaviti i bela, ostavite da sa vidi malo jajeta i nemojte ga skroz pokrivati, jer tako izgleda kao da ste crtali po njemu...


Sastojci:
jaja (najbolje bela)
papirne salvete (ako je moguće sa sitnijim motivima)
belance
četkica  • Skuvati jaja i ohladiti ih.
  • Izreckti salvete sa sitnijim motivima i pažljivo im skinuti gornji sloj.
  • Blago umućenim belancetom nalepiti motiv (ili više minijaturnih motiva) na jaje - četkicom ili prstom naneti malo belanceta na jaje, pa utapkati komadić salvete preko i prstom dodati još malo belanceta da se motiv lepo slepi na ljusku i prstima fino zategne.
  • Ostaviti jaje da se osuši. Na isti način ukrasiti ostala jaja, pa ih složiti u činiju ili korpicu.

Vaskršnja jaja - 2016. godina


Na blogu možete pronaći i recepte za nekoliko drugih načina bojenja jaja -> KLIK