Странице

петак, 21. октобар 2016.

Pečena bundeva i crveni luk sa tahini sosom



E, sad kad krenem sa bundevom, popeću vam se na vr' glave!

Bundeva me prvo asocira na Pepeljugu i njene kočije.. I na maminu pitu bundevaru, koju ja nikada nisam uspela da napravim tako sočnu i ukusnu kao što je bila njena.. Pa onda na vrele kriške bundeve, koje smo posipali cimetom i šećerom i jeli kao bogzna kakvu poslasticu. I nikada je kao deca, a ni kasnije, nismo jeli slanu..


Iako sam onomad pravila slatku veknu sa bundevom i čokoladom, ima jedno 5- 6 godina da mi je bundeva milija kao sastojak u slanim jelima, čorbicama i salatama, kombinovana sa povrćem ili sirom.
Ovo jelo sam iščačkala da imam gde da ubacim zatar tahini sos (za koje sam recepte objavila sad u oktobru). I nisam ni malo pogrešila, ukus je fantazija! A što se kombinacije bundeva - crveni luk tiče, znala sam da će biti dobra, jer sam nešto slično pravila sa batatom koji mi po ukusu vuče baš na bundevu..


Sastojci:
1 kg bundeve
2 crvena luka
3+1/2 kašike maslinovog ulja
30 gr pinjola (ili semenki suncokreta)
1 kašika za'atara
1 kašika seckanog peršuna
po ukusu soli i bibera 
3 kašike tahini paste
2 kašike vode
1+1/2 kašike soka od limuna
1 češanj belog luka

Priprema:


  • Očišćenu bundevu i očišćeni luk iseći na kriškice. Ubaciti ih u dublji sud i preliti sa 3 kašike maslinovog ulja. Posoliti i poboberiti i sve lepo izmešati. Izručiti sve u pleh na papir za pečenje i peći na 240°C dok se bundeva i luk lepo ne ispeku i porumene.
  • Propeći suncokret (ili pinjole) na 1 kašičici ulja. Posoliti po ukusu.
  • U činijici pomešati tahini sa limunom, vodom, zgnječenim belim lukom i dodati 1/4 kašičice soli. Mutiti viljuškom da masa dobije gustinu meda. Po želji dodato još vode ili tahinija. 
  • Na tanjir poređati pečenu bundevu i luk, preko njih poprskati sos, pa sve bogato posuti zatarom, seckanim peršunom i propečenim semenkama suncokreta.


Poslužiti kao prilog ili kao glavno (vegetarijansko/vegansko) jelo. Uz ovo odlično idu tanke lepinjice od belog ili integralnog brašna.






4 коментара:

  1. Nikada se nisam sjetila te asocijacije sa Pepeljugom a baš mi je fora.

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Na bajkama sam odrasla, pa mi je taj detalj iz Pepeljuge poseban.. Hvala na javljanju! 💖

      Избриши
  2. Divno ti je ovo! I meni je pocela sezona bundeva, najdraza mi je pecena u rerni isto asocijacija na djetinjstvo, obdje kupim hokkaido i najbolje su mi. Volim i supu, bas namjeravam da pravim uskoro.

    ОдговориИзбриши