Странице

понедељак, 24. октобар 2016.

Kiflice



Svaka iole ozbiljna domaćica ima svoj omiljeni recept za kiflice. Najčešće je nasleđen od majke, babe, tetke, nekad pokupljen kod komšinice ili drugarice na kafenisanju. Moj je kombinacija više njih koji se razlikuju minimalno - obično po količini kvasca, mleka ili po nadevu. Kao mlađa sam ih baš često pravila i u raznim prilikama. Poslednjih nekoliko godina sam prešla na malo zdravije varijante sa integralnim brašnom i domaćim kvascem, ali se ponekad vratim klasičnim kiflicama, da me mine želja..

Ovo su moje omiljene slane, sa domaćim kefirom u testu i dimljenim kačkavaljem kao nadevom... Godinama sam ih spremala sa mlekom, sada sam ga zamenila kefirom i bolje su! Već sam ranije rekla da je kefir čarobnjak za dizanje testa, kao da ga ubaci u petu brzinu. Može da ga zameni i jogurt, ali onda nema magije i nisu toliko penaste, mada su i dalje odlične. Što se nadeva tiče, mogu se praviti i prazne, bez nadeva, ali mi je dimljeni kačkavalj savršen u ovim kiflicama, jer je božanstvenog ukusa čak i kada malčice iscuri.. 😋 

Ovo je na Coolinarici bila slika dana 15. oktobra 2016. godine

Umesto dimljenim kačkavaljem, kiflice se mogu nadevati i nekim drugim tvrdim sirom (trapistom), kao i fetom pomešanom sa jajima, pizza punjenjem  ili nadevom od pečuraka. Ako želite slatke, filujte ih nutelom, kockicama čokolade, pekmezom ili nadevom od mlevenih oraha i šećera, pa ih uvaljajte u prah-šećer zamirisan vanilom.. Ali ponavljam, meni su i dalje sa dimljenim kačkavaljem naj!!!


Sastojci:
500 gr brašna 
20 gr svežeg kvasca (ili 1/2 kesice suvog) 
50 ml mlake vode 
1 kašičica šećera 
1 kašičica soli 
1 jaje 
200 gr kefira (ili jogurta, ili mleka) 
20 gr (2 kašike) ulja 
30 gr omekšalog putera 
200 gr dimljenog kačkavalja (tvrdog sira) sečenog na prutiće
1 jaje pomešano sa par kašika mleka 
po želji susam, lan, ćurekot, mak

Priprema: 


  • Kvasac, šećer i malo brašna rastopiti u mlakoj vodi i ostaviti da zapeni i nadođe. U brašno dodati so i promešati, pa sipati narasli kvasac, ulje, puter i jaje. Mlakim kefirom (ili mlekom/jogurtom) zamesiti testo. Pokriti ga i ostaviti da na toplom raste oko 1 sat. 
  • Naraslo testo premesiti, pa otkidati male kuglice (moje su oko 40 gr svaka). Rastanjiti ih oklagijom i na kraj stavljati prutić dimljenog kačkavalja. Motati testo u kiflicu, a u toku motanja testo malčice istezati da se dodatno istanji i da se dobije više namotaja.
  • Kiflice ređati u pleh (može na pek papir), premazati ih jajetom pomešanim sa malo mleka i posuti po želji semenkicama - ja sam moje posipala susamom i ćurekotom. Ostaviti ih u plehu da pokrivene rastu još pola sata, pa ih peći dvadesetak minuta u rerni zagrejanoj na 200/220°C, odnosno dok lepo ne porumene. 


Pečenim i toplim kiflicama je korica hrskava, a sredina mekana i penasta. I hladne su jednako ukusne! Poslužiti ih za doručak ili večeru uz ajvar, jogurt ili kefir. Odlično su posluženje gostima uz pivo i meze, a zgodne su i da se ponesu na putovanje.. 






14 коментара:

  1. Nikad dosta recepata za kifle. Imamo ih sto, ali sto prvi je uvijek dobro došao, dapače, osobito s kefirom :)

    ОдговориИзбриши
  2. Joj Gago moja, koliko ja recepata za kiflice imam,ni broj im se ne zna, ali svaki podjednako volim....jednom me je jedna blogerka pitala, koje bih izabrala da su najbolje, nisam mogla da joj odgovorim, jer sve su mi podjednako dobre. Tvoje kiflice su isprobane i fenomenalne su, mi smo ih pojeli na brzinu.Hvala ti na odličnom receptu.

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Zoko, a na kraju se sve svodi na par sastojaka i motanje.. Hvala tebi što si ih isprobala i javila utiske 💖 Link koji vodi i do tvojih slika je na kraju recepta..

      Избриши
  3. Divne su! Super ideja za kefir, isprobacu :) Nisam znala sta je curekot, hvala za novu rijec :)

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Gordana, hvala 💖 Ako imaš domaći kefir obavezno ga dodaj u testa, dodatno ih diže! A za ćurekot sam i ja saznala pre par godina na Coolinariki. Cure iz Sarajeva su ga koristile, pa sam ga i ja od jedne dobila..

      Избриши
  4. Ja opet mislim da smo mi opsjednuti kiflicama. Ne prođe ni jedan rođendan, imendan ili karmine bez njih. Nije da ih ne volim, ali ne radim ih. Previše vremena, sve skupa traje jako, jako dugo, a nije ručak.:)) Pa sam ti ja jedna od sasvim neozbiljnih domaćica. E, da su ove tvoje bliže, sigurno bih ih natenane degustirala.:))

    ОдговориИзбриши
  5. obradovala sam sinoć muža ovim kiflicama. odliične su i za svaku preporuku...i jutros su bile odlične

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Baky draga, raduje me da si isprobala recept i da su vam se kiflice dopale! Hvala puno na javljenim utiscima! 💖 Kod mene ne dočekaju ni da se ohlade, pa ne znam kakve su kada prenoće.. :)))

      Избриши
  6. Kefir u testu pravi čuda, potpisujem! I kiflice, i slike su baaaajne!

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Snežo, hvala! 💖 Retko ih pravim, al je zahladnelo, pa se rerna češće koristi..

      Избриши