Странице

среда, 12. октобар 2016.

Burger od halumi sira i patlidžana



Iako sada i kod nas u prodavnicama mogu da se nađu mnoge stvari koje smo čežnjivo gledali po stranim blogovima i kod poznatih kuvara, ipak se desi da tih delikatesa čas ima - čas nema! Nekada nestanu potpuno i zauvek.. 
Razumem ja da neka roba "ne ide", ali su sirevi uvek roba koja se prodaje. Halumi sir sam ranije redovno nalazila u supermarketima jednog od velikih trgovinskih lanaca kod nas, ali ga u poslednje vreme ne viđam. Ne viđam ni zaslađeno kondenzovano mleko, ni grilovani patlidžan u tegli, a ni mnoge druge divote koje se kod nas ne proizvode, a koje sam inače rado koristila.


Zato je jedan od suvernira sa ovogodišnjeg letovanja i halumi sir. I to naravno nekoliko paketića, neka se nađe! Njega sam već koristila u nekoliko recepata i možete ih pogledati ovde -> klik.

Ova luda kombinacija sa patlidžanom, humusom i dodatkom od luka i paprike (tzv. relish-om) me je već na čitanje oborila s nogu, a kada sam sve napravila i probala samo sam coktala od miline.. Em je sve što volim na jednom mestu, em je ukus božanstven..


Sastojci:
2 kašike maslinovog ulja
2 glavice luka (moj je crveni)
1 kašika smeđeg šećera
2 kašičice harisse (ili ljutenice) 
1 pečena paprika (ili kašika ajvara)
1/2 patlidžana sečenog na kolutove
250 gr halumi sira
4 burger-zemičke
4 kašike humusa

Priprema:


  • U manji sud sipati kašiku ulja, dodati luk sečen na kolutove i propržiti par minuta, pa smanjiti temperaturu i dinstati još malo da omekne i zažuti se (ja sam koristila crveni luk, pa nije zlatan, već više "zarđao")
  • U sud sa lukom dodati šećer, harisu i po želji 1 seckanu pečenu papriku (ja papriku nisam dodala, nego sam koristila harisu + domaći ajvar).


  • U tiganj sipati drugu kašiku ulja, pa propržiti kolutove patlidžana sa svake strane po par minuta da omekne (možete ih grilovati, ili ispeći u rerni).
  • Na preostalom ulju ispeći da porumeni halumi sečen na režnjeve.


  • Preseći zemičke na pola, blago ih tostirati (ja nisam, jer su mi bile sveže ispečene domaće) i preko njih namazati po kašiku humusa. 
  • Ređati preko patlidžan, halumi i na kraju reliš (relish), odnosno dodatak od luka i paprike.


Poslužiti odmah. Crno pivo se uz ovaj vege-burger slaže sa-vr-še-no!







14 коментара:

  1. Joj i mene to uzrujava, to ima nema. Ali opet blago vama, kod nas nema zaslađenog kondenziranog mlijeka, samo neko obično ali i to je nekako jako rijetko.
    Odlična ideja za burger.

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Petra, hvala ti❣ Nema više ni ovde zaslađenog kondenzovanog, a bilo ga je ranije..

      Избриши
  2. Joj i ja bih sad mogla ovo za doručak...plavi patlidžan mi je jedno od omiljenih povrćkica i mogu ga uvek jesti...kuče kupih dva komada, šta ću s njima još ne znam, ali imam ideju...mislim da je to svuda isto, čas ima, čas nema..na primer, kod nas su smokve i u najvećoj sezoni,skupe a u ne sezoni i ne pitaj a halumi sir je ovde isto tako skup, ali ga ima da se kupi..ja ga retko kupujem, baš zbog cene.Prijatno.

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Zoko, hvala ❣ Znam da voliš patlidžan i ne sumnjam da ćeš smisliti odlično jelo sa njim..
      Što se halumija tiče, sada ga ovde nema nevezano za cenu. A skup je bio i ovde dok ga je bilo, ali sam bar povremeno mogla da ga kupim kada mi se baš prijede.. Skup je i u Grčkoj, ali ga bar ima. :)

      Избриши
  3. Ovo tako mami :) Predivno izgleda! Kod mene ovdje se halumi prodaje samo u toku ljetne sezone, zimi je jako rijetko da se nadje.

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Izgleda da ću ga i ja samo leti kupovati, i to u Grčkoj.. :))) Drago mi je da ti se moj vege-burger sviđa, hvala ti ❣

      Избриши
  4. Nisam probala halumi ali ovo sjajno izgleda!:))) p.s. mislim da bi pod hitno trebala da otvoris jedan vege restorancic.:)))

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Minjončice, kad fijukneš u Grčku sledeći put pogledaj u Lidlu, ja sam ga tamo našla.. Ovde ga je bilo u Veru, ali ga poslednjih par meseci nema :(
      p.s. Aaaaaa, jok! Od kako sam u penziji svaku obavezu izbegavam koliko god mogu, a vege restorančić je baš velika obaveza. Ovako se zanimam kuvanjem kad meni dune, a onako bih morala i kad mi se ne radi.. O papirologiji, nabavci i ostalom da ne pričam. U svakom slučaju ti hvala što tako lepo misliš o onome što radim.. ❣

      Избриши
  5. Halumi OBOZAVAM!...a imam i patlidzanu frizideru..evo meni ideje za sutrasnji rucak ;-)

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Jasna, delimo isto obožavanje, a biće mi drago da ovu divotu isprobaš.. Hvala ti na javljanju ❣

      Избриши
  6. Jako mi se ovo sviđa, jedino bih zamijenila halumi jer ništa od ovce ne volim, a najmanje sir (ili samo naznaku). Na žalost, puno dobrih stvari je nestalo jer ljudi ne kupuju, a ne kupuju jer je gastro kultura kod nas na jako niskim granama.

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Nikada i nikome nisam otišla na blog da napišem ispod objavljenog recepta da ne volim namirnice koje je su korišćene. Čak ni tamo gde je upotrebljeno meso, koje ne jedem 30 godina..

      Избриши
  7. Pravila, bas sve kako si napisala, samo sam umesto zemicki koristila crni hleb. S A V R S E N O! Ako se jos onaj domaci halumi pokaze kao dobar, najmanje ce jednom nedeljno biti kod nas na meniju.

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Jeeeeeeeee! Baš se radujem da ti se sviđa ovaj vege burger i puno ti hvala na isprobavanju! 💖 Nama se mnogo dopao, mešavina raznih ukusa, a opet skladna..Kad potrošim ovaj halumi koji sam donela iz Grčke probaću i ja taj domaći..

      Избриши