Странице

среда, 20. мај 2015.

Galeta od patlidžana



Sneška videla kod Joli, ja videla kod Sneške... Pa reko' samo da vam skrenem pažnju na ovaj božanstven recept! Bliži se sezona patlidžana (mada ih ima i sad), nek' vam se nađe. :)

Sastojci
Za testo: 
125 gr putera 
200 - 250 gr brašna (kod mene speltino)
1 jaje 
malo soli 
grančica ruzmarina 

Za nadev: 
1 manji patlidžan 
100 gr gorgonzole 
šaka sušenog paradajza

Priprema:


  • Pomešati puter, jaje, sitno seckan ruzmarin i malo soli. Dodavati postepeno brašno, pa brzo zamesiti testo da se puter ne greje u radu. Umešeno testo umotati u providnu foliju i staviti ga u frižider da se ohladi. 
  • Pripremiti nadev - patlidžan iseći na kolutove debljine oko 1 cm. Posoliti i ostaviti da malo odstoji. Oprati ga i osušiti, po želji malo premazati uljem, pa ga izgrilovati (ja sam ga ispekla na papiru u rerni). Ostaviti patlidžan da se ohladi. 
  • Testo razviti oklagijom na papiru za pečenje, na kom treba iscrtati kružnicu prečnika oko 30 cm (ja sam ga rastanjila na slikonskoj podlozi, pa prebacila u veliki tučani tiganj). 
  • Na testo rasporediti krugove patlidžana, između ubaciti sušeni paradajz, pa odozgo pobacati komadiće gorgonzole. 
  • Ivice testa podići na gore pomažući se papirom (ili kao ja rukom) i malo ga pritisnuti uz nadev, pa staviti u rernu zagrejanu na 180°C da se peče tridesetak minuta

Poslužiti uz nezaobilaznu čašu vina!





Adaptirano sa Вкусно с Йоли 

25 коментара:

  1. Kako divno izgleda! Ne znam je li mi promaklo u tekstu koju vrstu brasna si koristila.

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Gordana, hvala ti ♥ Nije ti promaklo, nisam ni napisala, ali ću dodati u recept. B-) Pravila sam od spelte, uglavnom to brašno koristim, ali može po meni od bilo kog, samo bi se u tom slučaju možda malkice menjala srazmera putera u testu...

      Избриши
  2. Aaaah, što je lepaaa! Baš mi je drago da ti se toliko dopala, jer i iz slika vidim tvoje oduševljenje!
    Bravo, Gago, nadam se da će ovu galetu još neko napraviti i isprobati, jer, recept je božanstven, i tačan kao sat!

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Ma ne znam koju od dve galete koje sam "pozajmila" od tebe više volim... Mada, uvek naginjem slanom, pogotovo što su ovde moja tri miljenika zajedno - patlidžan, gorgonzola i sušeni paradajz. Hvala tebi što si iščačkala recept u moru ponuđenih na netu, a hvala ti i na lepim rečima ♥

      Избриши
  3. Znam, znaaaaam... tri tvoja favorita su: gorgonzola, sušeni paardajz i patlidžan! I ja ih volim, mada ne toliko!
    Molim i drugi put... i treći... i svaki naredni... ;-)
    Zasluženooooooo!

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Sneškiću, u startu mi se sve dopalo, još jednom ti hvala što si me odvela na odličan recept... ♥

      Избриши
  4. Kad stigne povrće ovakvi ručkovi su mi favoriti!

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Vesna, i ja jedva čekam domaći patlidžan, taj je najukusniji. Mada, uzimala sam zimus par puta uvozni i može da prođe. Hvala ti na čitanju! ♥

      Избриши
  5. Скъпа Драгана! Толкова много ме зарадва! Благодаря ти от сърце! Стана ми още по-приятно като разбрах, че си музикант. Много, много ти благодаря! Имаш прекрасен блог! Поздравления!

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Јоли, драга моја, част ми је да си дошла да погледаш галету спремљену по твом рецепту! Коментар који си написала ми пуно значи, а твој поступак показује да, иако си популарна, имаш респект према нама који пратимо и испробавамо твоје рецепте. Хвала ти ♥
      Јесте, колегинице смо, дипломирала сам давно на Музичкој академији у Београду дириговање и дуго радила са гудачким оркестром у музичкој школи. Зато ми је на насловној слици диригентски штапић укрштен са варјачом...
      Шаљем ти поздрав и пољубац! :*

      Избриши
  6. Ma divno! Bladogedti blogovanja su i u tom putovanju recepata sa jednog na drugi kraj :) Speltu tek otkrivam, tako da mi je ovaj receptic bas legao.

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Hvala ti, Aleksandra, skroz si u pravu za blogovanje ♥ Na speltu sam se skoro skroz prebacila, prija mi, a može maltene u sve da se stavlja, čak i u neke kolače ;)

      Избриши
  7. Nisam nikada patlidzane probala na nacin kako si ga prezentirala. Izgleda efektivno I ukusno!

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Jasna, hvala ti ♥ Patlidžan je moja omiljena namirnica, pa me svaki novi način pripreme ko magnet privuče, pogotovo kad me očara izgledom kao kod Joli i Sneže.

      Избриши
  8. Анониман23. мај 2015. 08:03

    Savrsenstvo! To je sve sto imam da kazem!

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Kombinacija je stvarno super! Joli je to majstorski iskombinovala, a Sneška nam prevela i ukazala na odličan recept :))
      Hvala ti! ♥

      Избриши
    2. Анониман25. мај 2015. 21:12

      Nisam izdrzala! Morala sam da iskoristim danasnji praznik i da je napravim. Juce ispekli patlidzan na rostilju, danas sve fino zamesila i napravila. Deo smo vec pojeli, sutra nosim deo na posao da fasciniram kolege :-) Pravila sam od integralnog brasna, moram jos u potragu za heljdinim... Savrsenstvo odozgo je potvrdjeno!

      Избриши
    3. Baš si me obradovala što si pravila galetu, a još više što ti se sviđa! Hvala ti puno! ♥
      Brašno može koje voliš, mada ja heljdu obavezno mešam jer hoće da se raspada...

      Избриши
  9. Анониман23. мај 2015. 08:56

    Divna kombinacija Gaago a fotke su super!

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Džoli, hvala ti! ♥ Već sam gore rekla, ovo su moje 3 omiljene namirnice...

      Избриши