Leto ne marim mnogo... Vrućina, komarci, letnje oluje sa gromovima i sparina posle njih mi nisu baš srcu dragi... Jedino što volim leti (uz kupanje u moru) je povrće! Toliko ga ima i to raznoraznih vrsta, da ne znam koje bih pre spremala i jela. Patlidžan je moja velika ljubav, spremam ga na razne načine, pa sledi serija recepata sa njim, naravno, bez mesa ;)
Sastojci:
2 plava patlidžana (svaki oko 250 gr)
malo soli
1 kašika ulja
1 veći paradajz
fil
60 gr pirinča ( ja koristim integralni)
1 kašika ulja
1 manji crni luk
30 gr mix pahuljica (ovsenih, raženih i ječmenih)
po 1/2 kašičice soli i bibera
1/2 kašičice mlevene začinske paprike - može ljuta
1 kašičica ajvara
1/2 kašičice mlevenog sušenog povrća
malo seckanog peršuna - može i suvi
malo belog luka u prahu
Priprema:
- Patlidžane preseći uzduž na dva dela, izdubiti ih na debljinu od 0,5 cm (sredinu ostaviti za fil). Posoliti ih i ostaviti 15-20 minuta da odstoje i puste crni sok. Isprati ih pod mlazom vode, osušiti kuhinjskom krpom.
- Dok patlidžan stoji posoljen, skuvati pirinač "al dente", preliti ga hladnom vodom i procediti.
- Na ulju propržiti iseckani crni luk da svene, dodati sitno iseckanu sredinu patlidžana, posoliti, propržiti još malo, pa skloniti sa vatre.
- Dodati proceđeni pirinač, mix pahuljica, ajvar i ostale začine. Po želji dodati u fil još malo ulja.
- Polutke patlidžana bogato puniti filom i ređati u uljem podmazani vatrostalni sud. Odozgo poređati kolutove paradajza, pa staviti da se peče 45 minuta na 220°C. Može se posuti i omiljenim sušenim travkama pre pečenja.
Uz ove patlidžane fino ide domaće kiselo mleko i pečene paprike sa belim lukom ( "belolučene"). I naravno, čaša dobrog vina ili piva.. :)