Странице

петак, 8. август 2014.

Punjeni patlidžan




Leto ne marim mnogo... Vrućina, komarci, letnje oluje sa gromovima i sparina posle njih mi nisu baš srcu dragi... Jedino što volim leti (uz kupanje u moru) je povrće! Toliko ga ima i to raznoraznih vrsta, da ne znam koje bih pre spremala i jela. Patlidžan je moja velika ljubav, spremam ga na razne načine, pa sledi serija recepata sa njim, naravno, bez mesa ;)


Sastojci:
2 plava patlidžana (svaki oko 250 gr) 
malo soli 
1 kašika ulja 
1 veći paradajz

fil
60 gr pirinča ( ja koristim integralni) 
1 kašika ulja 
1 manji crni luk 
30 gr mix pahuljica (ovsenih, raženih i ječmenih) 
po 1/2 kašičice soli i bibera 
1/2 kašičice mlevene začinske paprike - može ljuta 
1 kašičica ajvara 
malo seckanog peršuna - može i suvi
malo belog luka u prahu

Priprema:


  • Patlidžane preseći uzduž na dva dela, izdubiti ih na debljinu od 0,5 cm (sredinu ostaviti za fil). Posoliti ih i ostaviti 15-20 minuta da odstoje i puste crni sok. Isprati ih pod mlazom vode, osušiti kuhinjskom krpom. 
  • Dok patlidžan stoji posoljen, skuvati pirinač  "al dente", preliti ga hladnom vodom i procediti. 
  • Na ulju propržiti iseckani crni luk da svene, dodati sitno iseckanu sredinu patlidžana, posoliti, propržiti još malo, pa skloniti sa vatre.
  • Dodati proceđeni pirinač, mix pahuljica, ajvar i ostale začine. Po želji dodati u fil još malo ulja.
  • Polutke patlidžana bogato puniti filom i ređati u uljem podmazani vatrostalni sud. Odozgo poređati kolutove paradajza, pa staviti da se peče 45 minuta na 220°C. Može se posuti i omiljenim sušenim travkama pre pečenja.

Uz ove patlidžane fino ide domaće kiselo mleko i pečene paprike sa belim lukom ( "belolučene"). I naravno, čaša dobrog vina ili piva.. :)