уторак, 12. август 2014.

Pasta sa tikvicama i gorgonzolom



Šta bih posebno mogla da napišem o tikvicama i testenini (pasti), a što se već ne zna? Svi ih vole i predpostavljam da ih jedu rado kao i ja! Što se tiče sira sa plemenitim plesnima (iliti "buđavkom"), stvar je u tome da se ili voli, ili ne voli... Spadam u prve, ja ga obožavam! Sa njim kombinacija paste i tikvica postaje "oplemenjena" a ovo jednostavno jelo dobija poseban pikantni šmek. 
Evo vam brzog i ukusnog letnjeg ručka koji se spema dvadesetak minuta:



Potrebno vam je:
200 gr testenine (ja sam koristila integralne penne rigate)
1/2 glavice luka
maslinovo ulje
2 veće tikvice (najbolje tamno zelene "cukini" )
so i biber
100 gr gorgonzole
3 kašike krem sira
2 kašike seckanog peršuna (ili kašika peršuna, kašika bosiljka)



Staviti vodu da provri i skuvati testeninu "al dente", odnosno da ne omekne skroz. Procediti, ali ostaviti kašiku - dve vode za posle.






Dok čekate da voda za pastu provri, sitno iseckati luk i prodinstati ga na ulju. Dodati narendane tikvice i dinstati desetak minuta dok tikvice ne omekšaju.

U posebnom sudu pomešati gorgonzolu, krem sir i sitni seckani peršun da sve bude glatko i kremasto.







U sud sa tikvicama dodati testeninu i pomešane sireve, dodati malo vode u kojoj se kuvala testenina, pa na vatri sve lepo sjediniti.



Poslužiti toplo uz čašu vina. 


Napomena: 17. avgusta 2015. godine ova pasta je izabrana za recept dana na gastro-stranici Coolinarika




Isprobano na Coolinariki -> klik