Странице

уторак, 12. август 2014.

Pasta sa tikvicama i gorgonzolom



Šta bih posebno mogla da napišem o tikvicama i testenini (pasti), a što se već ne zna? Svi ih vole i predpostavljam da ih jedu rado kao i ja! Što se tiče sira sa plemenitim plesnima (iliti "buđavkom"), stvar je u tome da se ili voli, ili ne voli... Spadam u prve, ja ga obožavam! Sa njim kombinacija paste i tikvica postaje "oplemenjena" a ovo jednostavno jelo dobija poseban pikantni šmek..

Evo vam brzog u ukusnog letnjeg ručka koji se sprema dvadesetak minuta.


Sastojci:
200 gr testenine (ja sam koristila integralne penne rigate)
1/2 glavice luka
maslinovo ulje
2 veće tikvice (najbolje tamno zelene "cukini" )
so i biber
100 gr gorgonzole
3 kašike krem sira
2 kašike seckanog peršuna (ili kašika peršuna, kašika bosiljka)

Priprema:


Staviti vodu da provri i skuvati testeninu "al dente", odnosno da ne omekne skroz. Procediti, ali ostaviti kašiku - dve vode za posle.








Dok čekate da voda za pastu provri, sitno iseckati luk i prodinstati ga na ulju. Dodati narendane tikvice i dinstati desetak minuta dok tikvice ne omekšaju.


U posebnom sudu pomešati gorgonzolu, krem sir i sitni seckani peršun da sve bude glatko i kremasto.









U sud sa tikvicama dodati testeninu i pomešane sireve, dodati malo vode u kojoj se kuvala testenina, pa na vatri sve lepo sjediniti. Poslužiti toplo uz čašu vina.




Ovo je na Coolinarici bio recept dana 17. avgusta 2015. godine