Странице

недеља, 31. август 2014.

Ekspres čoko puslica



Kupovne beze kore su mi otkriće! Meni baš ne ispadnu uvek kako sam zamislila kada ih sama pravim... Da ne govorim o vremenu koje je potrebno da se umute i osuše, pogotovo ako ih je više! Od kako sam u prodaji našla već napravljene, očas posla složim tortice kojima su one osnova.

Prvo sam htela da se torta zove "lenja buba", jer je (što se spremanja tiče) za viši stadijum lenčugarstva... Ali me je drugarica odgovorila,  kaže:  "daj joj neko lepše ime, nema smisla da su bube povezane sa tortom..." 
Obzirom da se brzinski pravi, a da je sa čokoladom i beze koricama, eto njoj ime iz naslova. Najvažnije je da sa minimalno truda dobijate baš ukusnu tortu, što je posebno korisno kada ste u stisci sa vremenom, a treba vam desert koji možete i u najsvečanijim prilikama da iznesete! 

Sastojci: 
Dve kupovne "beze" kore veličine 30cm x 22cm

Ako niste u mogućnosti da nabavite već gotove kore, možete ih napraviti sami, ali to onda znatno produžava vreme potrebno za izradu torte. Po mojoj proceni, jedna kupovna kora bi odgovarala onoj koja se dobije od 5 belanaca i 10 kašika šećera.


za ganaš krem:
700 ml slatke pavlake
300 gr crne čokolade
(ili za čvršći fil 750 ml slatke pavlake + 500 gr crne čokolade)

za posipanje: 150 gr pečenog lešnika (ili pečenih oraha)

i još za dekoraciju:
250 ml slatke pavlake + kašika - dve prah šećera
rendana crna i bela čokolada

Priprema:

Zagrejati pavlaku do ključanja, skloniti sa vatre i dodati usitnjenu crnu čokoladu. 
Mešati da se lepo rastopi, ohladiti i skloniti u frižider da se ganaš skroz ohladi i stegne.


Ohlađenu masu  umutiti mikserom u penasti krem.










Lešnik staviti u kesicu, pa oklagijom izdrobiti na manje komade.









Koru staviti na tacnu za posluživanje. 











Premazati polovinom kreme i posuti polovinom usitnjenog lešnika. 









Drugu koru tanko premazati kremom na onoj strani koja naleže na fil i lešnik, položiti na donju filovanu koru i ovlaš pritisnuti. Naneti drugu polovinu krema, posuti preostalim lešnikom.



Umutiti slatku pavlaku sa prah šećerom i premazati tortu. Ja sam je još ukrasila rendanom crnom i belom čokoladom. 







Ali...  dok sam drugu koru premazivala kremom da se bolje zalepi za već nafilovanu prvu koru, iz čista mira mi je pukla u rukama, pa se polovina prosula po podu, a druga polovina raspršila po stolu na kome sam radila. 


Iskustvo je odradilo svoje - deo sa stola sam sitno izmrvila i složila po nafilovanoj prvoj kori, odozgo razmazala drugu polovinu fila i posula preostalim lešnicima. Tortu sam odložila u frižider da se sve lepo stegne, a onda je premazala šlagom i ukrasila... 


Operacija spašavanja uspešno obavljena, a torta u slast pojedena! U preseku nije neka lepotica, al biće sledeći put! 



10.12.2014.
Naravno da je pao popravni... Dodala sam više čokolade (u 750 ml slatke pavlake ubacila sam 500 gr crne čokolade), a u gotov fil 150 gr seckanih i pečenih oraha. Koru sam premazala tankim slojem džema/marmelade od kajsija da bi se fil lepo priljubio za koru i evo skockane tortice: 


... i presek...




2 коментара:

  1. Одговори
    1. Tnx, Agnieszka... ♥ It is possible to make this cake with homemade meringue layers... Fortunately, I find them in the shop, so preparing of cake was very easy..

      Избриши