Volim ga baš, baš! Svejedno na koji način - samo grilovan, zapečen sa sirom i povrćem ili u komplikovanim musakama. Jela sam čak i sirov. Ovako ga dugo spremam, više i ne znam odakle mi recept..
Sastojci:
500 gr patlidžana
so,
ulje (maslinovo)
za bešamel sos:
30 gr putera
30 gr brašna
400 ml mleka
1/2 kašičice soli
malo šarenog bibera
malo rendanog muskatnog oraščića
1 žumance
za posipanje:
100 gr narendanog dimljenog kačkavalja
nekoliko crnih maslina
Patlidžan iseći na kolutove ili po dužini na listove debljine 0, 5cm, posoliti i ostaviti 15 min da pusti sok. Isprati ga čistom vodom, osušiti, premazati svako parče sa malo ulja i peći na zagrejanom teflonskom gril tiganju.
Napraviti malo ređi bešamel sos: u sud staviti puter da se otopi, dodati brašno i propržiti, dodati postepeno mleko i uz mešanje zagrevati dok ne proključa. Skloniti sa vatre. Dodati so, biber, muskatni oraščić i žumance. (žumance može da se izostavi)
U nauljen vatrostalni sud (moj je 22×16 cm) sipati tanak sloj bešamela, preko složiti red patlidžana , premazati bešamelom i posuti dimljenim kačkavaljem.
Ponavljati dok se sastojci ne potroše. Odozgo premazati bešamelom, posuti kačkavaljem i ukrasiti maslinama.
Staviti da se peče na 220°C dok ne porumeni (20-30 min). Ja volim jače pečeno, pekla sam 30 min. Može da se slaže i u više slojeva, ja volim ovako kad ima više zapečene korice :)))
Toplo seći na parčad i poslužiti sa domaćim hlebom, omiljenom salatom i čašom vina. Može da bude prilog.
И ја имам проблем са коментарима.
ОдговориИзбришиОво је феноменално Гаго
Ma ja sam bila blesava i sama isključila komentare, a posle je bio problem da ih vratim... Hvala ti ♥
ИзбришиUf, ovo je predobro!
ОдговориИзбришиDivno, Gago. Ne zna se koji ti je recept bolji. ;)
Hvala ti. ♥ Jela sa patlidžanom obožavam, a ovaj recept mi je jedan od omiljenih...
ИзбришиVec znas kako reagujem na kremasto :) Bas fin receptic!
ОдговориИзбришиBešamel i kačkavalj... ovo mu dođe ko neka varijanta lazanje sa patlidžanom ;)))
ИзбришиDrago mi je da ti se recept na čitanje sviđa ♥