Pečeni karfiol volim mnogo više nego kuvani ili pohovani, pa sam ovo jelo sa guštom pripremala, a da ne pričam o uživanju dok sam ga jela. Nije nešto posebno fotogenično, ali vam garantujem odličan ukus! Po sastavu vuče na bliskoistočnau kuhinju i nemojte da vas obeshrabri Harisa (ljuta pasta od paprike) koja se koristi u ovom jelu - provereno je ima i kod nas (u Maksiju i u Tempu, a verovatno i u drugim trgovinskim lancima). Ako baš ne možete da je nađete, može da prođe i ljuti ajvar koji možete malčice začiniti mlevenim kimom, mlevenim korijanderom (u zrnu) i belim lukom. Ko posti neka sir izostavi, imaće odlično glavno jelo!
Sastojci:
1 srednja glavica karfiola
1 srednja glavica karfiola
3 - 4 kašike maslinovog ulja
po ukusu soli (moja je himalajska)
1 kašičica kumina u zrnu (ili u prahu)
1 manja konzerva leblebija (400 g)
1 manja glavica crvenog luka
2 - 3 kašike harise
sok od 1/2 limuna
po želji seckani sveži peršun
po želji beli sir
Priprema:
- Očišćen karfiol podeliti na cvetove, oprati, ocediti i u jednom sloju poređati na pleh na papir za pečenje. Preliti sa 3 kašike maslinovog ulja i posuti solju i kuminom, pa ga pažljivo promešati.
- Peći u rerni zagrejanoj na 200°C. Posle 20-25 minuta izvaditi pleh iz rerne i dodati oceđene leblebije, opet sve pažljivo promešati i vratiti na 10-15 minuta u rernu. da se karfiol i leblebije zajedno peku.
- Za to vreme na ostatku ulja izdinstati luk sečen na rebarca dok skroz ne omekne. Dodati harisu i kašiku vode. Promešati i skloniti sa vatre.
- Pleh izvaditi iz rerene, pa jelo preliti sokom od limuna i dinstanim lukom sa harisom. Po želji posuti peršunovim listom i izmrvljenim sirom - peršun sam preskočila (čitaj zaboravila, mada bi jelo sa njim na oko bilo lepše), a sir koji sam imala je beli kozji..