Странице

уторак, 21. новембар 2017.

Norveški kolač sa jabukama




Neki kažu da kolača sa jabukama nikad dosta.. Ja ih baš nešto i ne spremam često, ali mi se ovaj mnogo dopao. Kolač je još jedan iz arhive ranije isprobanih, pravila sam ga pre malo manje od godinu dana.
Inače volim kada se svi sastojci smućkaju u jednom sudu, tako da i ovaj norveški kolač od jabuka spada u moju omiljenu grupu jednostavnih i brzinskih, gde posle pripreme nema gomile sudova za pranje. Još divno miriše, sočan je, pod zubima malčice krckaju orasi, ma pravi jesenji kolač koji odlično ide uz popodnevnu kafu ili čaj.. 

Sastojci:
1 jaje 
4 kašike mleka 
2 kašike kefira (ili jogurta) 
160 gr šećera (može i manje) 
1 kašičica vanil-šećera
1 kašičica praška za pecivo 
prstohvat soli 
1/2 kašičice cimeta 
1/4 kašičice mlevenog kardamoma
160 gr brašna 
50 gr mlevenih oraha ( badema ili lešnika) 
3 jabuke srednje veličine 
malo prah šećera

Ovo je na Coolinarici bila slika dana 21.12.2016.godine

Priprema:
  • U većem sudu izmešati suve sastojke, napraviti udubljenje u sredini i dodati jaje, kefir (ili jogurt) i mleko. Varjačom sve dobro izmešati. Dodati jabuke iseckane na kocke i sve ponovo promešati. 
  • Sipati u okrugli kalup prečnika 20cm (obložen papirom za pečenje) i peći 35-45 min u rerni zagrejanoj na 180°C. Ispečen kolač izvaditi iz kalupa, prevrnuti ga na tanjir, ukloniti papir i ponovo ga prevrnuti na žicu da se ohladi. 
  • Kolač po želji posuti prah šećerom. Poslužiti sa sladoledom od vanile, ili sa nekim omiljenim prelivom za kolače. Koristila sam ovaj preliv od jabuka na bazi aćeta balzamika, koji se odlično uklopio i dao svežu notu ovom mirišljvom kolaču.





Ideja - Vikend kuvarica