понедељак, 05. јун 2017.

Varivo od tikvica i sočiva



Dragi moji, evo ovako stoje stvari..
Poslednjih nekoliko meseci imam problem sa očima. Nije ništa strašno i dramatično, ali mi sve više smeta dugo gledanje u monitor kompjutera/laptopa/smartfona. Samim tim mi je pisanje recepata i obrada pratećih slika opterećenje za oči, pa sam rešila da smanjim tempo i obim posla. Izbor recepata će biti i dalje sličan dosadašnjim, ali će biti bez slika pripreme. Tih radnih slika u kolažima bude više nego slika gotovog jela/kolača, što mi postaje baš zamorno za oči jer svaku fotografiju moram barem malo da sredim, plus da ih složim u kolaž. Takođe planiram da skratim moje pisanije u uvodu recepta, kao i da usporim ritam objavljivanja na par recepata mesečno. Uostalom, bliži mi se ulazak u sedmu deceniju života, pa bih da ubuduće malo više kuliram.. 😊



Svake godine ja par puta u sezoni tikvica napravim ovo jelo. Sviđa mi se kombinacija, jer mi đumbir i tikvice osveže skrobni ("brašnjavi") ukus sočiva. Utanjir ovog finog variva uzmem malo sira i par strukova mladog luka, mada je jelo baš zasitno i dovoljno je samo za sebe. Stoga ga mogu kao kompletan obrok jesti i oni koji poste i vegani.. 



Sastojci:
2 - 3 srednje tikvice
1 šargarepa 
1 paprika 
1 ljubičasti luk 
komadić đumbira (2 cm) 
2 - 3 češnja belog luka
1 šoljica (od 1 dl) sočiva (najbolje crvenog) 
1/2 kašičice tucane ljute paprike
par kašika pasiranog paradajza (pasate) 
soli i bibera po ukusu
maslinovo ulje
po želji peršunov list

Priprema:
  • Na malo maslinovog ulja kratko prodinstati sitnije seckani luk i papriku (mogu se iseckati i u multipraktiku), zatim dodati sitno narendanu šargarepu, đumbir i zgnječeni beli luk. 
  • Sve još malo prodinstati, pa dodati tikvice, oko 500 ml vode i kašičicu sušenog mlevenog povrća. Zagrejati da provri. 
  • U sud sa povrćem dodati sočivo, začiniti biberom i solju i kuvati dok se sočivo lepo ne skuva i omekša.
  • Na kraju umešati malo pasiranog paradajza, dosoliti po potrebi i posuti seckanim peršunom.