Svake godine ja par puta u sezoni tikvica napravim ovo jelo. Sviđa mi se kombinacija, jer mi đumbir i tikvice osveže skrobni ("brašnjavi") ukus sočiva. Uz tanjir ovog finog variva uzmem malo sira i par strukova mladog luka, mada je jelo baš zasitno i dovoljno je samo za sebe. Stoga ga mogu kao kompletan obrok jesti i oni koji poste i vegani..
Sastojci:
2 - 3 srednje tikvice
1 šargarepa
1 paprika
1 ljubičasti luk
komadić đumbira (2 cm)
2 - 3 češnja belog luka
1 šoljica (od 1 dl) sočiva (najbolje crvenog)
1/2 kašičice tucane ljute paprike
par kašika pasiranog paradajza (pasate)
soli i bibera po ukusu
maslinovo ulje
po želji peršunov list
Priprema:
- Na malo maslinovog ulja kratko prodinstati sitnije seckani luk i papriku (mogu se iseckati i u multipraktiku), zatim dodati sitno narendanu šargarepu, đumbir i zgnječeni beli luk.
- Sve još malo prodinstati, pa dodati tikvice, oko 500 ml vode i kašičicu sušenog mlevenog povrća. Zagrejati da provri.
- U sud sa povrćem dodati sočivo, začiniti biberom i solju i kuvati dok se sočivo lepo ne skuva i omekša.
- Na kraju umešati malo pasiranog paradajza, dosoliti po potrebi i posuti seckanim peršunom.