Kasno proleće i leto su idealno vreme za roštiljanje! A uz roštilj, zna se - odlično idu salate i fino pecivo, najbolje domaće lepinje ili ovakve zemičke. Iako ja meso ne jedem, volim da na gril ploči ispečem sir ili pljeskavice od ribe ili povrća, ubacim ih u domaće pecivo i uživam u ukusu grilovane hrane..
Sastojci:
500 gr brašna (običnog ili pola običnog, pola integralnog)
20 gr svežeg kvasca
1 kašičica šećera (može i kašika)
1 kašičica soli
300 ml mlakog mleka (ili vode)
1 jaje (ne za posnu varijantu)
100 ml maslinovog ulja
1 jaje za premazivanje
po želji semenke susama, ćurekota, ili lana
Priprema:
- Kvasac razmutiti u malo mlakog mleka, dodati šećer i ostaviti da zapeni. U brašno dodati so, nadošli kvasac, ulje i jaje, pa mlekom zamesiti srednje mekano testo. Pokriti i ostaviti ga da se diže dok se ne udvostruči.
- Nadošlo testo premesiti, podeliti na 12 kuglica, svaku malčice spljeskati rukom i ređati u pleh na papir za pečenje.
- Zemičke premazati umućenim jajetom, posuti susamom i ćurekotom (ili drugim semenjem po želji) i ostaviti oko 20 minuta da narastu, pa peći 25 - 30 minuta na temperaturi od 190°C dok ne porumene. Po potrebi u toku pečenja pokriti folijom ili papirom da ne gore.
Zemičke prohladiti, preseći na dva dela, na donji staviti roštilj i salatu, poklopiti drugim delom i navaliti dok je hrana sa roštilja vruća.
Burger od halumi sira i patlidzana |
Iako bi burger zemičke trebale malo da "slade", smanjila sam količinu šećera na samo jednu kašičicu jer mi je ta količina sasvim dovoljna. Testo se može praviti bez jajeta i mleka, pa ko više voli posnu verziju koja je bliža hlebu, odnosno lepinjama/somunima koje se na kioscima prodaju uz roštilj, može da zemičke pravi i tako. U tom slučaju povećati količinu vode po potrebi, a pre pečenja testo premazati samo maslinovim uljem..
Pljeskavice od tunjevine i ovsenih pahuljica |