Странице

недеља, 25. јун 2017.

Tiramisu sa Speculaas keksom



Špekulas (speculaas, speculoos) keks mi je jedan od omiljenih, mada nisam neki ludi ljubitelj keksa. Volim ga jer ima fini šmek na cimet, odnosno na mešavinu začina koje se dodaju u ovu vrstu keksa.

O špekulasu sam opširno pisala u receptu gde sam dala detalje njegove izrade. Ako nemate želju da ga pravite, za ovaj fini desert poslužiće vam i kupovni. Kod nas se može naći poznati Lotus (koji je skuplji), ali je sasvim dobar i od drugih proizvođača. Sir maskarpone se može kupiti ili napraviti (ima bezbroj recepata na netu), a može se zameniti sitnim sirom za kolače i pite (odličan je i za čizkejk!). Kombinacijom svega pomenutog sa određenom količinom voća dobiće se fini osvežavajući desert koji se brzo spremi, a može da se posluži u svakoj prilici.


Sastojci:
250 ml slatke pavlake (mlečne)
500 gr kremastog sira
(Imlekov sir za čizkejk ili 250 gr mascarpone + 250 gr nemasnog sira tipa "Ella")
100 gr šećera
1 vanilin šećer
300-400 gr speculaas keksa
400 gr zamrznutog šumskog voća ili smrznutih malina

Priprema:


  • Slatku pavlaku i vanilin šećer umutiti mikserom u čvrsti šlag. Sir i šećer dobro izmešati, pa u tu smesu lagano lopaticom umešati umućeni šlag.
  • U manji pravougaoni kalup (moj je 28 x 18 cm) ređati pripremljene sastojke sledećim redom:
sloj špekulas keksa
polovina krema
opet sloj špekulas keksa
smrznuto šumsko voće (ili maline)
druga polovina krema
sloj špekulas keksa

  • Kolač ostaviti preko noći u frižideru da se voće odmrzne i da keks omekša.


Ovaj desert se očas posla napravi jer nema pečenja, pa je dušu dao za ove letnje žege.. U sezoni malina koristiti sveže, kolač je još lepši! 😋