Странице

понедељак, 20. март 2017.

Rižot sa spanaćem



Recepata za rižot na našim blogovima ima koliko vam duša hoće, sa jednim ili više dodataka, ali ovako jednostavnih samo sa spanaćem je baš malo.. A protekle zime sam se navadila da ga spremam baš ovako! Našla sam fini smrznuti spanać u listovima, pa se jelo skoro uopšte ne razlikuje od onog koje se napravi sa svežim spanaćem.

Ranije sam pisala da ne volim jela sa obiljem sastojaka, gde se na kraju ne zna šta je u tanjiru - iz tih jela izuzimam samo đuveč! Takođe sam pominjala da rižot ima svoj redosled spremanja koji garantuje savršeno jelo. Većina kuva pirinač odvojeno od sastojaka za rižoto pa na kraju sve pomeša, što je najveća greška kod pripreme!

Ovo je na Coolinarici bila slika dana 27. marta 2017. godine

Kažu da za se uspešan rižotreba pridržavati i sledećih saveta: 
- ne ispirati pirinač (osim ako nije sumnjivog porekla), jer se ispiranjem gubi skrob iz pirinča koji daje kremastu sitruktru. 
- pirinač se mora glazirati na masnoći kako bi postala "staklast" jer skrob iz pirinča drugačije reaguje.
tečnost se dodaje postepeno - većina tečnost u pirinač dodaje odjednom što je velika greška. 
- dodavanje putera na kraju (ni slučajno margarin!), kako bi pirinač dobio konkretnu teksturu i boju, a sastojci rižota se povezali. 
- koristiti adekvatni pirinač i ne kuvati ga odvojeno. Pirinač kraćeg zrna u pravilu je za rižota jer je sa više skroba i kremastiji. Tu spadaju italijanske sorte Arborio, Carnaroli, Maratelli i Vialone Nano. Pirinač Arboro je po ceni svima dostupan, dok su osvale tri sorte skuplje. Kod nas se praktikuje i upotreba kočanskog pirinča.


Sastojci:
160 gr pirinča sitnog zrna (Arborio, kočanski)
1-2 kašike maslinovog ulja
1 kašika prženog luka (ili manja glavica sirovog)
1/2 češnja belog luka
900 ml supe od povrća (voda+dodatak jelima)
120 gr smrznutog spanaća u listovima (ili 200 gr svežeg)
malo muskatnog oraščića
soli po ukusu
1 kašika putera
30 gr parmezana

Priprema:


  • U lončiću napraviti supu od vode i mlevenog začinskog povrća (ili kocke po želji). Smrznuti spanać izvadti iz friza i ostaviti na sobnoj temperaturi.
  • Na ulju propržiti luk, dodati pirinač i njega mešajući propržiti oko jednog minuta da zastakli..
  • Uliti 2 kutlače vrele supe, smanjiti vatru i mešajući kuvati dok pirinač ne upije tečnost. Dodati nove 2 kutlače supe i nastaviti sa kuvanjem pirinča i dolivanjem supe dok zrna ne omeknu, ali da ostanu al dente (ukupno se rižot kuva oko 15 minuta).


  • Nekoliko minuta pred kraj kuvanja dodati u rižot spanać, promešati, posoliti, pobiberiti i začiniti rendanim muskatnim oraščićem. Kuvati da se sastojci lepo sjedine, a rižot bude fino kremast.. Umesto smrznutog, u sezoni  koristiti sveži spanać koji treba blanširati, krupno naseći i ubaciti u rižot 5 minuta pre kraja kuvanja.
  • Sud skloniti sa vatre, dodati kašiku putera i energično ga umešati ga u masu (to dodatno oslobađa skrob i dobije se baš kremasti rižot). Ubaciti i polovinu spremljenog parmezana i sve dobro promešati.
  • Ostaviti jelo da odstoji minut-dva i odmah poslužiti kao predjelo sa ostatkom rendanog parmezana.


Smrznuti spanać koji sam nabavila je baš krupnih listova i meni je lepši nego onaj sitno seckani za pire. 
Ko posti, puter i parmezan neka izostavi, svejedno je ukusno i bez ta dva sastojka. To onda nije "pravi" rižot, ali ko mari.. važno je da je fino!




Ovo je na Coolinarici bio recept dana 22.marta 2018. godine