Странице

уторак, 28. март 2017.

Čiček pogačice



Čiček (çiçek) je na turskom cvet, ali i lično ime. To je jedna od prvih reči koju sam upamtila gledajući ponekad njihove serije (ima i onih koje nisu sladunjave sapunice, nego su baš moderne i zanimljive). Reč čiček lako "ulazi" u uši, pa sam zato ostavila originalno ime ovim cvetnim pogačicama.. 


Videla sam ih na YouTube i na FB (tamo su bile na arapskom!), prevela sam nekako sastojke za testo i malo ih sredila po svom ukusu, a na video klipu se odlično vidi postupak izrade cvetića. Posle je bila igrarija, ko' kad sam bila klinka i mesila od plastelina ili od blata kolače za lutke..


Sastojci:
1 kocka (40 gr) svežeg kvasca
1 kašičica šećera
5 čaša (700 gr) brašna
1 kašičica soli
1 čaša (200 ml) mleka
1 čaša (200 ml) vode
1/2 čaše (100 ml) ulja
1 jaje + 1 za premazivanje

nadev:
5-6 maslina (crne i/ili zelene)
5-6 čeri paradajza (može i sušeni)
1-2 paprike (zelena ili crvena) ili feferone
100 gr rendanog sira (kačkavalja)
po želji perca mladog luka

Priprema:


  • Prosejati brašno (može bilo koja vrsta brašna) i so u dublji sud. Kvasac i šećer razmutiti u pola čaše mlake vode i sipati u udubljenje napravljeno u brašnu, pa ostaviti da kvasac zapeni.
  • Dodati jaje i ulje, pa mlekom i preostalom vodom zamesiti testo, pokriti ga i ostaviti da raste na toplom mestu tridesetak minuta. Premesti testo i podeliti ga na 24 jufkice (pravila sam pola mere i pekla 2 x 6 cvetića).


  • Čašom za vodu pritisnuti jednu jufkicu po sredini da se malo spljeska, a okolo nje oštrim nožem zaseći višak testa na 12 rezova. Jedan prevrnuti na levo, drugi na desno, pa ih spojiti i prstima prilepiti. Tako uraditi sa ostalim zarezanim testom - dobiće se 6 latica. Na isti način spremiti ostale jufkice. 


  • Cvetiće ređati na pleh pokriven pek papirom. Sredinu svakog ispuniti maslinama i percima mladog luka seckanim na kružiće, komadićima paprike i paradajza, a sve odozgo posuti rendanim sirom. Latice premazati umućenim jajetom (ili belancetom, ili mlekom).
  • Peći cvetiće 20 - 25 minuta na 200°C dok se lepo ne ispeku i porumene.


Toplo pecivo poslužiti za doručak, užinu, ili večeru. Uz njih fino ide kefir, a popodne može i pivo, crno.. 😋 Lep su ukras na prazničnom stolu, pa ih preporučujem za Vaskrs.  

Moguće je da se napravi i posna varijanta tako što će se napraviti testo samo sa uljem, bez jaja i sa bademovim mlekom, a odozgo izostaviti sir... Pogledati ovde -> klik