Странице

четвртак, 28. јул 2016.

Karamel torta sa orasima



Prava retro tortica od sastojaka koji su se koristili i pre pola veka.. 

Pre par godina smo se na jednom od foruma na Coolinariki nas nekoliko prisećale torti koje su se spremale od 1960. pa na ovamo, a u vreme kada smo bile deca i napupele cure. Sa čežnjom su se pominjale mamine i babine sveščice, skromne dekoracije, ali i bogat ukus torti od tada dostupnih sastojaka. Jaja, orah, puter i čokolada su bili uz šećer i brašno sve što je tada bilo potrebno za kvalitetne torte, a koje su bile jake ukusom i spremale se najčešće kada je hladno. Za voćne torte se uglavnom koristio patišpanj koji se nadevao kremom od jaja i voćem - najviše malinama i jagodama, pa su te torte spadale u letnje.

Tortica sa mojih slika izgledom liči na te torte koje pominjem i mnogo je ukusnija nego što na prvi pogled izgleda. Kore su porozne, pa su lepo upile fil, tako da je cela sočna i vlažna.. Recept za testo je moj, original karamel fil je Miličin (Milicaa74 sa Coolinarike), pa po dogovoru objavljujem recept za ovu ukusnu "ortačku" torticu. I da, objavljujem je usred leta "kad joj vreme nije", ali je pravljena po želji mog oca! A ko ima srca da odbije molbu starčiću koji je doooobro zagazio u 87. godinu...


Sastojci za kore:
3 jajeta
190 gr šećera
4,5 kašike vrele vode
4,5 kašike ulja
120 gr brašna
150 gr mlevenog oraha
1 kašičica praška za pecivo

sastojci za karamel krem:
500 ml mleka
8 kašika oštrog brašna
340 gr šećera
30 gr putera
30 - 50 gr čokolade

Priprema:


  • Jaja dobro umutiti sa šećerom da posvetle i budu penasta (desetak minuta). Uliti ulje i vrelu vodu i još malo mutiti. Dodati brašno pomešano sa orasima i praškom za pecivo i sjediniti sa jajima blagim prevrtanjem. 
  • Masu sipati u podmazan i pobrašnjen pleh prečnika 20 cm (može i 22 cm) i peći 40 minuta na 180°C. Gotovo testo ohladiti  na rešetki i preseći popreko na 3 dela.


  • Tortu sam pekla u okruglom obruču bez dna sa podesivim stranicama koji nisam podmazala, a odozdo sam stavila foliju koju sam gužvanjem pričvrstila za obruč i položila ga u pleh koji je glumio dno. Na ovaj način testo ne splasne posle pečenja i površina biskvita (patišpanja) je ravna, samo se nožem obrubi pečeno testo, prevrne i pažljivo se ukloni folija.


  • Za krem uzeti od predviđenog mleka onoliko koliko je potrebno da se razmuti brasno i sjediniti da bude glatko. Ako bude malo grudvica kasnije će se mikserom izjednačiti.
  • Preostalo mleko staviti da provri i dodati razmućeno brašno. Mesajte žicom oko 5 minuta, da se krem lepo zgusne. Moze se odmah mikserom da mutiti, a može i kada se krem skloni sa ringle.
  • Kad je krem upola kuvan, staviti u drugom sudu šećer da se topi na laganoj vatri. U otopljen i karamelisan šećer sipati spremljeni krem sa mlekom.


  • Sve zajedno na tihoj vatri mešati da se lepo izjednači i karamelisani šećer skroz otopi. Na kraju dodati puter i čokoladu i promešati. Kore filovati ohlađenim karamel kremom, a kremom premazati i celu tortu odozgo i sa strane. 
  • Dekorisati po želji. Ja sam je ukrasila po starinski, mlevenim orasima i jezgrima oraha.


Tortu ohladiti par sati u frižideru, pa je seći na parčad i poslužiti.








18 коментара:

  1. Prelepa je, obožavam te starinske, klasične torte! S njima nema promašaja!

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Da znaš! Obrni-okreni, klasika rules, makar kad su torte u pitanju 😃 Hvala ti na javljanju ❤

      Избриши
  2. Анониман28. јул 2016. 16:03

    Gago,molim Vas za savet! Mislila sam praviti tortu na sprat,s tim što bi za donju napravila Vašu Japanku,a gore bi išla ova karamel. Šta mislite,da li bi Japanka izdržala težinu Karamel tortice?

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Nisam pametna.. Japanka ima više krema i možda bi se ulegla , a opet, ako je karamel tortica po ovoj meri (20 cm) možda je ne bi mnogo opteretila. Obrnuto bi bilo ok (karamel dole, Japanka gore), ali onda bi morale da se prilagode mere. Nisam baš pomogla, a i nisam probala da ih dižem na sprat, pa ne bih da delim savete napamet... Hvala na javljanju! Ako nešto napraviš u ovoj kombinaciji javi utiske, možda pomognu drugima, a meni svakako hoće! 👍
      p.s. ako možeš da mi ne persiraš, više volim na ti.. ❤

      Избриши
  3. E ja baš volim ovakve torte koje nisu ulickane ko iz slastičarne. Tamo forma skriva loš sadržaj (margarin,puding, prezle.....).I ja sam odrasla na pravim kolačima kao što je ovaj. Varaš se - baš se vidi da je fini. Bilježim za jesen.

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Katarina, hvala ti! Drago mi je da ti se tortica dopada! ❤ Većinu nas vežu uspomene baš na ovakve kolače, bez pudinga, želatina i veštačkog šlaga :)))

      Избриши
  4. Ovo se zove torta! Predivna je i naravno da ide i ljeti, ja ne bih imala nista protiv :)

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Hvala ti, draga! ❤ Nemam ni ja ništa protiv, mada se uvek preporučuje leti voćno i lagano, a kad zahladni nešto jače, sa orasima i čokoladom.. ;)

      Избриши
  5. Ovo deluje totalno i ubedljivo njam! :)
    Belezim je za neke buduce rodjendane zasigurno.

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Marija, hvala ❤ Raduje me da ti se tortica sviđa, a ako je budeš za neki rođendan pravila, očekujem tvoje utiske.. Pozdrav!

      Избриши
  6. Анониман30. јул 2016. 18:59

    Tako jednostavno , a tako dobro.Izgleda fantastično, prste da poližeš.

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Merci, ma shere amie! ❤ Olizivali su se prsti, ja volim da komad jedem iz ruke :)))

      Избриши
  7. Što je lepa!!! Razmišljam koju tortu da napravim Andreji za rodjendan, hoću da bude jednostavna, ali naravno, "prava", moram reći da je ova u najužem izboru! ;) :))

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Snecki, hvala ti! 💖 U principu ovaj krem možeš da kombinuješ i sa drugim biskvitom. Ovaj je malo suvkast i trošan, ali fino upije svu vlagu iz krema pa se sve divno sjedini i božanstvenog je ukusa.. 😊

      Избриши