Странице

понедељак, 1. август 2016.

Tikvice sa dva sira



Već sam negde pominjala da od tikvica najviše volim tamno-zelene cukine (zucchine). Pošto volim da ih posadim i imam svoje, prava mi je muka da pronađem seme. Kod nas one ne kotiraju najbolje, pa za seme moram dobro da se potrudim i ujurim ga u martu, najkasnije aprilu.


Seme za ove (ja ih zovem tigraste) sam kupila u Kavali u Grčkoj. Na prošlogodišnjem letovanju sam, dok su drugi pazarili suvenire, po radnjicama sa poljoprivrednim andrmoljama uporno tražila seme za tamno-zelene tikvice i učinilo mi se da je ovo to što tražim. Tek kada su pre mesec dana tikvice rodile, videla sam da su druge sorte, ali da su skoro iste strukture i ukusa kao moje omiljene, pa sam se utešila. Čak mi se i više sviđaju jer su dekorativne kada se pripremaju sa korom koju ja ne skidam jer nema potrebe - tikvice su neprskane, a i berem ih mlade, pa im je kora nežna mekana.


Inače, tikvice spremljene na ovaj način su jako, jako jednostavne i isto toliko dobre! Nešto slično sam pravila u maju, tada sa ukusom pizze. Ovaj put sam u nadev umešala moju omiljenu gorgonzolu, pa je ovaj sir sa plemenitim plesnima sasvim oplemenio tikvice..

Sastojci
2 tikvice (tamnozelene cukini)
malo maslinovog ulja
po potrebi bibera i soli
malo provansalskog začina 
50 gr sitnog sira
50 gr gorgonzole
2-3 kašike kisele pavlake
20-tak listića bosiljka

Priprema:


  • Tikvice oprati, skinuti peteljke i iseći na koturove debiljine 2 cm. Poređati ih na podmazan papir za pečenje, premazati ih uljem, posoliti i pobiberiti. Peći 10-15 minuta na 200°C da omeknu (proveriti čačkalicom).
  • Dok se tikvice peku, u činijici izgnječiti viljuškom gorgonzolu, dodati sitni sir i pavlaku da se dobije čvršća masa. Omekšale tikvice izvaditi iz rerne, posuti ih porovansalskim začinom i na njih kašičicom naneti masu od sira.
  • Peći još par minuta samo da se sir otopi. Dekorisati po želji listićima bosiljka ili peršuna i poslužiti toplo.


Odlično posluženje za iznenadne goste ili fina večerica uz čašu belog vina.

Provansalski začin možete napraviti sami - pomešajte po svom ukusu sušeni čubar, majoran, ruzmarin, timijan, origano i malo lavande.




12 коментара:

  1. Uhhh! Ovo cu da probam-obavezno! Krenula mi voda na usta!

    ОдговориИзбриши
  2. Kako je divno, ne znam da li su ljepse tikvice ili keramika!

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Gordana draga, hvala ti ❤ Najviše volim bele tanjire, ali nekada raspalim po šarenilu :)))

      Избриши
  3. Imam neki plavi sir u frižideru - stalno su na akciji i moj ih muž stalno kupuje, pa ću ovo spremiti jer su sve sastojci koje jako volimo.

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Katarina, biće mi drago da isprobaš ove tikvice ❤ Plavi sir/kod mene gorgonzola im daje divan pikantni šmek.

      Избриши
  4. Divne su ti tikvice na ovaj način.Šta reći na sličice?Sve je divno!:)

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Dobrila, hvala ti ❤ Meni je najbitnije da se brzo pripreme, a još su ukusne.. A sličice.. nekad manje lepe, nekad se potrudim pa budu baš lepe, sve zavisi od raspoloženja i inspriracije.

      Избриши
  5. Uzivam u ovim tvojim vege receptima, jedem meso, ali tek sto ga ne mogu izbjeci a ne sto ga volim... sve izgleda lijepo I ukusno, ali tanjiri su mi favorite, dodje mi da odem I kupim iste, ali bi me ukucani istjerali zajedno sa njima, vise nemam nigdje sta da stavim... a zaista sam bolesna za njima!

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Bebo draga, hvala ti na lepim rečima! ❤ Tanjiri su i moja slabost, a pošto ih više nemam gde, sad pozajmim od prijateljica neki koji mi se sviđa, škljocnem u njemu hranu par puta, pa ga vratim.. :)))

      Избриши