Странице

среда, 30. септембар 2015.

Anzac keks



Prave se u aprilu, ali ko da čeka još pola godine...

Anzac keks sam jela kada mi ga je u paketu pre par godina poslala draga cool - prija iz Australije. Fin, suv, sa ukusom kokosa, odličan za grickanje uz kafu, čaj ili mleko. A onda sam ga se setila pre par dana, malo sam istražila njegovo poreklo, pa vam prenosim par informacija do kojih sam došla.

субота, 26. септембар 2015.

Pizzette od patlidžana



Patlidžan je i dalje na 1. mestu moje top liste - bar dva puta nedeljno već treći mesec uzastopno... Ne odustajem nikako, samo smišljam na koji novi način da ga spremim!

уторак, 22. септембар 2015.

Heljdini mafini



Prvi put sam slične mafine (nalik na projice) videla na lokalnoj manifestaciji „Gročanske svečanosti“ pre nekoliko godina. Tada su, u okviru etno dana, žene iz udruženja „Begaljica“ na svom štandu pored ostalih starinskih jela iznele i heljdine projice. I pored raznih ponuđenih pita, kolača i voća, ja sam prvo pružila ruku prema njima... Nisam pitala za recept i ne sećam se da li je brašno mešano sa kukuruznim, ali te projice su mi se posebno svidele jer su imale onaj fini slatkasti i poseban ukus koje heljdino brašno ima, a koji ja baš volim..

петак, 18. септембар 2015.

Pizza bianca - bela pica



Za ovakvu picu sam čula pre par godina. Nije sad to nešto revolucionarno i novo, ali je meni bila neobična što je skroz bez paradajz sosa i paradajza uopšte.. U stvari, ovo je neka prelazna varijanta između pice i fokače - testo, malo sira i još neki dodatak, najčešće biljčice tipa ruzmarin, bosiljak, origano, ali sam videla da se dodaje i povrće. Još kad sam na nekim slikama videla cvetove tikvica koji su mi oduvek bili privlačni, rešila sam da njih iskoristim za ovu picu. Kod nas se retko spremaju za jelo, mada su u Italiji i u još nekim zemljama posebno cenjeni specijalitet.

уторак, 15. септембар 2015.

Kapreze pasta sa pestom



Mediteranska kuhinja mi je najmilija. Ne mislim samo na Italiju i Francusku, tu su i Levant i severozapadna Afrika, sa začinima i hranom koji su praznik za nepce. Zimus sam pravila uglavnom bliskoistočnu hranu koja greje, a leto sam rezervisala za osvežavajuća italijanska jela.

петак, 11. септембар 2015.

Grilovan patlidžan sa umakom od šafrana

Na Wikipediji kažu da za kilogram šafrana kao začina treba ubrati 150.000 cvetova... 


U ishrani i medicini šafran se koristi hiljadama godina u zemljama Azije (posebno u Indiji), a kasnije se korišćenje poširilo na ceo svet. Ukus mu je ujedno i cvetan i gorkast, jake arome na med i mošus, a daje divnu zlatnu boju jelu u kome se koristi.
Cena mu zavisi od kvaliteta i kreće se od 4 do 14 evra za jedan gram!  Jeste skup, ali za probu ili za svoje lično zadovoljstvo vredi sebi ponekad priuštiti ovaj cenjeni egzotični začin posebne arome.

четвртак, 3. септембар 2015.

Zapečena palenta sa pečurkama, fetom i čeri paradajzom



Kod nas je od pre nekog vremena počeo da se primenjuje naziv palenta za kuvanu kašu od kukuruznog brašna, mada se ona od kad je sveta i veka u Srbiji zvala kačamak. Ranije je to bilo sirotinjsko jelo, spremano u danima oskudice i gladi, pogotovo u ratna vremena kada se govorilo "gulimo proju i kačamak.." Pravio se klot, na vodi, a u malo boljim situcijama se kačamaku dodavao komadić sira ili se zalivao mlekom.