Blog Mirjanina kuhinja je prava riznica odličnih recepata! Par njih sam isprobala, a ako pažljivo pogledate sadržaj bloga nećete znati šta je bolje kod Mirjane, dal' njeni divni slatkiši ili fini slani specijaliteti...
Po ovom njenom receptu tikvice pravim već nekoliko godina i svaki put me oduševe svojim finim ukusom i jednostavnom pripremom. Minimalno sam ga izmenila, ali je jelo uvek pun pogodak bilo da ga spremam kao laki ručak ili prilog uz nešto jače.
Ovde najbolje idu cukini (zucchini) tamno-zelene tikvice koje su mesnate i kremaste kada se ispeku, ali jelo može da se pravi i sa drugim vrstama - nadev je ono što mu daje glavni pečat!
Po ovom njenom receptu tikvice pravim već nekoliko godina i svaki put me oduševe svojim finim ukusom i jednostavnom pripremom. Minimalno sam ga izmenila, ali je jelo uvek pun pogodak bilo da ga spremam kao laki ručak ili prilog uz nešto jače.
Ovde najbolje idu cukini (zucchini) tamno-zelene tikvice koje su mesnate i kremaste kada se ispeku, ali jelo može da se pravi i sa drugim vrstama - nadev je ono što mu daje glavni pečat!
Sastojci:
2 veće cukini tikvice (tamno zelene)
1/2 kašičice belog luka u prahu
1 kašika maslinovog ulja
16 čeri paradajza
1 kašika prezli (neobavezno!)
125 gr mocarele ili drugog sira koji se topi
(ja sam dimljeni kačkavalj sa 25%mm)
so i biber
sušeni timijan i listići bosiljka
Priprema:
Priprema:
- Tikvice preseći po dužini na pola i izdubiti ih (sredinu možete dodati u sud u kome se peku polutke tikvica, ili je iskoristiti za čorbicu).
- U podmazan sud za pečenje poređati izdubljene tikvice, i svaku premazati mešavinom ulja i belog luka. Posuti sve sa malo prezli.
- Poređati čeri paradajziće unutar tikvica, ali ostaviti razmak između njih. Poprskati uljem i peći 30 minuta u rerni zagrejanoj na 200°C.
- Izvaditi sud iz rerne, između paradajza staviti sir isečen na kocke, pobiberiti i posoliti, pa vratiti tikvice u rernu na desetak minuta da se sir rastopi i sve lepo zapeče.
- Poslužiti toplo kao prilog ili lagano glavno jelo.
Ranije sam pravila pored gore pomenute i manje kaloričnu varijantu, mada je i ovaj kačkavalj na slici polumasan (25% m.m.) U toj drugoj verziji recepta sam pomešala u jednakim srazmerama krem sir, pavlaku i rendani kačkavalj. Ukus je isto odličan - tikvice su mesnate i sočne, paradajz aromatičan i kiselkast, a pomešani sirevi i pavlaka su tačka na i koji upotpune jelo pikantnim ukusom i finom mlečnom masnoćom.
Slikano 15. avgusta 2013. |
Divno izgledaju, pravo ljetno jelo :)
ОдговориИзбришиGordana, hvala ti ♥ U pravu si, ovo je brzo i jednostavno letnje jelo, baš lagano i ukusno :)))
Избришиtri sastojka, a odlican rucak... bice isprobano!
ОдговориИзбришиSamo izvoli, biće mi drago. Hvala na javljanju! :)))
ИзбришиZnam da volis ove tikvice, a i prelepe slike to dokazuju!
ОдговориИзбришиSneška, hvala ti! ♥ Mnogo su fine i brzo se naprave, a ti znaš da ja ne volim mnogo da se bajem oko komplikovanih jela. Prošlo me ;)))
ИзбришиČim nabavim cukine, pravim i ja... na mojoj pijaci ih nema, ili naiđu vrlo reeeetko...
ИзбришиNema ni na mojoj, ja ih uvek nađem u Tempu ;) Sad nisu skupe, a u maju i junu su bile paprene...
Избришиcukinija obično ima u boljim marketima ... tipa Mercator i slično ... retko kada na pijacama ...
ИзбришиBas izgledaju dekorativno; nadam se da si se odmorila i nakupila entuzijazma sa sljedecu 'rundu'!
ОдговориИзбришиHvala , Jasna ♥ Veselo i šareno izgledaju, a kombinacije je baš ukusna! :)))
Избришиp.s. jesam se odmorila i za sledeću "rundu" nakupila par interesantnih recepata... krećem dalje punom parom ;)))
ИзбришиJoj sto je ovo fino! Jedva cekam da spremim i probam, a dete ce sigurno biti odusevljeno. Hvala, Gago!
ОдговориИзбришиHvala tebi na svraćanju ♥ Ovo sam mnogo puta pravila i ne može da omane - tikvice u ovoj kombinaciji su baš ukusne!
Избриши