понедељак, 24. август 2015.

Patlidžan u marinara sosu






Već i vrapci znaju da mi je patlidžan slaba tačka. Kad mu je sezona, bar dva puta nedeljno nešto od njega napravim. Najviše volim jednostavne kombinacije, pogotovo grilovan, sa malo umaka ili sira. 

Onomad sam pisala recept za marinara sos baš zbog ovog jela. Ono se može spremati u više manjih sudova koji mogu u rernu, pa svako dobije svoju izdvojenu porciju, a može i u jednom velikom. Dobije se nešto slično parmiđani, samo malo ispreturano i manje masno...



Sastojci:
1 veći patlidžan (oko 500 gr)
po 1/4 kašičice bibera i belog luka u prahu
150 ml marinara sosa (od paradajza)
malo ljute aleve paprike
2 kašike seckanog bosiljka
60 gr mocarele
po potrebi maslinovog ulja




  • Neoguljen patlidžan iseći na kockice veličine 1,5cm pa poređati na pleh prekriven papirom. Poprskati uljem, posuti biberom i belim lukom i peći 15 minuta u rerni zagrejanoj na 220°C dok ne porumeni.
  • Dok se patlidžan peče, u činiji pomešati marinara sos, bosiljak i ljutu alevu papriku. 
  • Dodati u sos pečeni patlidžan i polovinu sitno iskidane mocarele, promešati.




  • Masu sa patlidžanom, sosom i sirom prebaciti u podmazan vatrostalni sud. 
  • Prekriti komadima preostale mocarele i peći dvadesetak minuta na 200°C dok ne porumeni. 
  • Prohladiti desetak minuta i poslužiti. 





Napomena: 5. oktobra 2016. godine ovaj patlidžan je izabran za recept dana na gastro-stranici Coolinarika.

Isprobano na Coolinariki -> klik



14 коментара:

  1. ne zna se šta je slađe, da li posudice ili podmetači ... o jelu ću reći samo "kao na slici" !!!
    ovo je posudica za 1 osobu, ako sam dobro razumela ... gde to ima da se nabavi uopšte ... hvala

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Biljana, posudicu sam dobila na poklon, tako da ne znam gde može da se nabavi... Hvala na javljanju! ♥

      Избриши
  2. Одговори
    1. Gordana, liči na šerpicu, ali je u stvari keramički vatrostalni sud... Bio mi je zgodan za ovo jelo.
      Hvala ti na javljanju ♥

      Избриши
  3. Super izgleda; obicno sos i sir stavljam preko patlidzana (tipa 'Imam baildi'), ali mi se tvoja prezentacija bas dopada.

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Jasna, sad vidim da je ovo sličnije jelu koje ti pominješ (imam baildi) nego parmiđani koju sam pomenula u uvodu... U svakom slučaju je ukusno, kako god da se zvalo :))) Hvala ti na javljanju ♥

      Избриши
  4. Одговори
    1. He, he... hvatam zalet, biće još patlidžana kod mene u receptima ;)))
      Hvala ti, draga moja ♥

      Избриши
  5. Baš lepo rečeno, carica patlidžana! Vidi se koliko ih voliš! Dopadaju mi se recept i slike, a, naravno i pekač sa srcima!

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Pekač je medenjak pravi, a bogme se načekao dok sam smislila jelo koje mu priliči...
      Hvala ti, darling ♥

      Избриши
  6. Gago...bas si sva u srce, ne zavidim ti na posudicu - divim joj se, a ovaj recept sve mislim da cu i ja da spremim i da znas... volim da ga napisem tamo gde pisem...dobices dojavu , Pozdrav Gaga srce,

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Hvala, Lile! Biće mi drago da recept isprobaš i objaviš ga gde želiš.. ❤ Posudicu sam dobila na poklon od SnežaneBG sa Coolke, našla je u Pančevu i odmah sam joj ja pala na pamet. :)))

      Избриши