петак, 21. август 2015.

Marinara sos od paradajza





Sa "marinara" sosom sam se susrela švrljajući po raznim inostranim blogovima. Svideo mi se jer ima meni omiljen mediteranski šmek. Poreklom je iz okoline Napulja, kažu da su ga koristili mornari jer je mogao bez kvarenja da se očuva za vreme plovidbe. Osnovni sastojci su mu paradajz, crni luk, beli luk i začinske trave. Ime mu i jeste i nije italijansko, odnosno kažu da je ime dobio od iseljenika koji su brodovima odlazili iz Italije za Ameriku. U Italiji taj sos ima ime šugo ili salsa di pomodoro, u italo-američkoj kuhinji je marinara sos...

Pored osnovnih sastojaka, po želji se dodaju kapari, masline i vino. Neki izostave crni luk. Dobar je za većinu recepata gde se koristi sos od paradajza - za pizzu, špagete, lazanje, njoke i zapečena jela od povrća tipa parmiđana, kao i za zapečene razne vrste sira ili mesa. 



Sastojci:
400 gr paradajza bez kožice
(ili pelata iz konzerve)
90 gr paradajza iz tubе
2 kašike seckanog peršuna
1/2 češnja belog luka
1/2 kašičice soli
1 kašičica origana 
malo bibera
50 gr sitno seckanog crnog luka
20 ml (1,5 kašika) maslinovog ulja
1 dl belog vina




  • U blenderu izmiksajte pelat, paradajz iz tube, seckani peršun, beli luk, so, origano i malo bibera.
  • Propržiti sitno seckani crni luk u sudu u kome je zagrejano maslinovo ulje. 
  • Dodati mešavinu iz blendera i belo vino, pa sve krčkati 30 minuta povremeno mešajući. Vino koje se dodaje može biti i crno.





Već sam gore napisala kako marinara sos sve može da se koristi, a ja već imam 
na umu nekoliko finih i novih recepata  ;) 




U sezoni paradajza možete napraviti veću količinu - sirovi paradajz oguliti od kožice, očistiti od semenki, iseći na sitne komadiće i dalje praviti po receptu. Ukrčkan sos sipati u vruće teglice i pasterizovati u rerni 1 sat na 100°C. Odložiti u ostavu i koristiti preko zime.

Isprobano na Coolinariki -> klik



11 коментара:

  1. Prelepo izgleda, sastojci su mi omiljeni, Gago! A boja - savršena!

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Hvala ti, da znaš da je njami... ♥ A boja je kako ti voliš, jarko crvena ;)))

      Избриши
  2. Danas sam planirala slican sos za spagete, ali evo mogu sad na ovaj tvoj nacin. Inace ne stavljam obicni luk i vino. Inace ovakve sosove uvijek pravim i uvijek nesto novo dodam, na primjer tikvice i patlidzan prethodno izgrilane i slicno.
    Divno izgleda na tvojim fotografijama.

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Meni vino može i u jelo i uz jelo, a imam i ja na umu nešto sa patlidžanom.... Pravila sam sos više puta, čak i za jedan grčki recept i uvek mi kuhinja bajno zamiriše. Biće mi drago ako isprobaš i na ovaj način. Hvala ti na javljanju ♥

      Избриши
  3. Volim ga sa mnogo bosiljka i bijelog luka; super mi je jer se moze koristiti kao premaz za pizzu ili sa tjesteninom (sto uglavnom praktikujem ) i na sve druge nacine koje si navela.

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Baš tako - dobro je što ima stvarno široku primenu, a i može da se unapred napravi pa da se po potrebi koristi!
      Hvala ti na svraćanju ♥

      Избриши
  4. Ovaj sos OBOŽAVAM, kao uostalom mediternaksu kuhinju. Hvala Gago :*

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Hvala tebi na lepim rečima ♥ I ja sam uvek raspoložena za jela sa ukusom Mediterana :)))

      Избриши
  5. Divan sos, tako jednostavan za pripremu, a bogatog, punog ukusa.

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Aleks, u pravu si ♥ Sos je jednostavan, a bez greške što se tiče ukusa...

      Избриши