среда, 30. април 2014.

Laki voćni deserti


Želim da vas podsetim (a neke možda i da uputim) na tri poznata voćna deserta - na Eton Mess, na tortu-kolač od piškota sa kiselom pavlakom i voćem i na Banoffe pie. Kreće sezona jagoda, a posle će maline i kupine, pa prva dva mogu da se spremaju sledećih par meseci. A banana ima uvek...






Desert koji sam pravila na više načina, meni je najbolji onaj najjednostavniji, plus je i najbži za spremanje: 

Sastojci: malo zdrobljenih puslica (naravno da radim sa kupovnim)
malo ulupane slatke pavlake 
malo seckanih jagoda natopljenih voćnim sokom ili aćeto balzamikom 

Tako naizmenično slagati u visokoj čaši... i dodati listić nane za ukras!




Može i sa malinama (mada je izvorno sa jagodama), može i voće da se malo prokuva sa šećerom, al ja volim od termički neobrađenog voća. Sve je gotovo za 10 minuta i - kreće uživancija! 






Omiljeni desert mog muža (jedini koji i on ume da napravi)!  Brz i osvežavajući, idealan je za proletnje tople dane! Kašikom se umuti kisela pavlaka sa šećerom, premaže preko poređanih piškota, pa malo crvenog bobičastog voća (jagode, maline, kupine ili ribizle), pa opet piškote, pavlaka, voće... Odozgo još šlag i kolač-torta je gotova za desetak minuta. Pažnja! Obavezno treba da odstoji do sutradan da piškote omekšaju, jer se ne natapaju prilikom ređanja kolača! Za recept SnežaneBG kliknite na naslov :)))



Način kako pravi moj muž je još jednostavniji - u 700 gr kisele pavlake umućene sa 5-6 kašika šećera ubaci seckano voće (oko 200 gr) i seckane piškote (210 gr), promeša, poklopi i stavi u frižider. Posle kašikom izvadi u činijicu koliko želi i navali! Na slici ispod je izvađeno iz činije lopaticom za sladoled u paprirnu korpicu, posuto je kokosom i ukrašeno sušenom višnjom. 





Ova dva deserta mogu da se spremaju i sa smrznutim voćem, što znači da cele godine možemo da uživamo u njima! Viđala sam da se umesto jagodičastog voća i bobica koriste i druge vrste (kajsije, banane, breskve, ananas), na vama je da izaberete vaše omiljeno.


Ovu pitu sa bananama i karamelom sam prvi put pravila pre neki dan. Brzo je gotova ako imate kupovni karamel (dulce de leche).  Kod mene se slučajno zatekao kupovni iz konzerve (dobila sam ga od prijateljice), tako da sam imala samo da napravim podlogu od mlevenog keksa i putera, da isečem banane i umutim slatku pavlaku. Znači, petnaestak minuta za desert očaravajućeg ukusa... Ili napravite sami dulce de leche za dodatnih 10 minuta :)))


Podloga
100 gr putera
250 gr mlevenog keksa

Dulche de leche

200 gr šećera
200 ml slatke pavlake
20 gr putera
na vrh noža soli

I još...
3 manje banane
malo limunovog soka
200 ml slatke pavlake za šlag (mlečne!)
Priprema
Mleveni keks pomešajte s rastopljenim puterom i utisnite u kalup na rasklapanje prečnika 20 cm.

Za krem (dulche de leche) karamelišite šećer zajedno sa puterom, pa dodajte tečnu slatku pavlaku. Kuvajte na laganoj vatri mešajući dok ne provri i sav šećer se ne otopi. Kuvajte još nekoliko minuta, dok ne dobije lepu smeđu karamel boju i malo zgusne. Sklonite sa vatre i prelijte po podlozi od keksa. Pustite da se malo ohladi pa stavite u frižider na 1 sat.
Banane isecite na kolutove i nakapajte limunovim sokom kako ne bi potamnele. Poređajte ih po karamelu.
Pavlaku izmiksajte u mekši šlag, pa premažite po bananama. Ukrasite po želji.
Ostavite u frižideru da se stegne, pa poslužite.


Ja sam je spremala za sestru i zeta, svidelo im se!


2 коментара:

  1. Mmmmm, moja omiljena voćna torta! Obožavam je! I volim Iton Mes, jedino Banofi nisam probala, a baš volim sve sastojke!
    Divne su ti slike, Gagoooooo!

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Šteta što kod nas nema da se kupi karamel (ddl) u konzervi, mogao bi Banofi da se češće sprema. Mada pošteno da kažem, još nisam ovaj brzi sa pavlakom probala, jednom nogom sam već na prolećnoj dijeti ;))) Hvala ti na javljanju! ♥

      Избриши