петак, 04. април 2014.

Gibančice



U danima kada smo bili "kratki" sa novcem, moja majka je izvlačila iz sećanja brza, jednostavna i iznad svega ukusna testa. I kada je para bilo, svejedno smo tražili da nam sprema omiljene gibančice, bile su nam najmiliji doručak ili večera, uz ono što se imalo - jogurt, sir, kajmak, ajvar... 
Moje mame dugo nema, ali kad god ih spremam sa čežnjom mislim na nju.. ❤    

Negde je ovom prženom testu ime "masni" ili "seljački" kolači, ali se u našoj kući uvek ovako zvalo i ja mu ime ne menjam! 

Treba vam:
120 gr brašna (običnog ili integralnog), može i mešavina raznih
1/2 kašičice soli
oko 70 ml vode 
1 kašičica ulja

ulje za prženje


Pomešati brašno i so, vodom zamesiti srednje čvrsto testo.
Na pobrašnjenoj podlozi oklagijom rastanjiti testo (debljina oko 2 mm), premazati ga uljem i urolati kao palačinku.







Urolano testo iseći na nekoliko komada, ponovo svaki deo rastanjiti. Zagrejati u tiganju ulje, pa pržiti gibančice dok lepo ne porumene sa obe strane. Ocediti na kuhinjskom papiru od viška masnoće i tople poslužiti.



Ja sam recept "doterala" - promenila sam oblik gibančicama. Mamine su bile okruglog oblika (više su ličile na točak), jer je testo motala u rolnu koju bi uvrtela, spojila krajeve, rastanjila sve oklagijom i pržila u ulju. Meni je obvako jednostavnije, nema praznog prostora i zgodnije je za prženje. Neko ih posipa sirom pre rolanja, meni su bolje ovako, pa dodam uz njih šta volim, dobro ide čak i džem...  ;)


Isprobano na Coolinariki -> klik

1 коментар: