петак, 14. фебруар 2014.

Japanka




Recept je pre dvadesetak godina prepisan sa papirića dok sam kafenisala kod moje komšinice Evice (sada je već bakica). Njeni recepti su starinski, mnogo puta provereni i hvaljeni. Ova dekorativna torta je dugo čekala da bude napravljena. Ostavila sam sve kao što je u originalu, bez "modernih" dodataka :)



Sastojci za kore
( mera za jednu, prave se ukupno 3)
3 jaja
4 kašike šećera
3 kašike brašna
za dve kore još po...
1 kašika kakaa
1 štangla rastopljene i ohlađene čokolade

preliv za kore
250 gr šećera
250 gr vode
malo soka od limuna

beli fil
750 ml mleka
10 kašika šećera
6 kašika oštrog brašna
250 gr putera

braon fil
80 gr čokolade
10 kašika šećera
6 kašika mleka
125 gr putera
250 gr mlevenih oraha



Priprema se ovako:
Kore
Umutiti jaja sa šećerom u gustu masu, pa špatulom umešati brašno blago prevrćući.
Masu sipati u podmazan i brašnom posut okrugli pleh prečnika 28 cm. Peći dok blago ne porumeni (petnaestak minuta).

U sledeće dve kore dodati po kašiku kakaa i po štanglu otopljene i prohlađene čokolade.
Ukupno se peku 3 kore, dve tamne i jedna svetla. Ispečene kore preliti prelivom koji napravimo tako što prokuvamo šećer, vodu i sok od limuna.

Beli fil
Skuvati u mleku šećer i brašno, pa u prohlađeno dodati umućen puter.

Braon fil
Provriti na ringli mleko, šećer i čokoladu, dodati puter i mleveni orah.

Filovanje
Svetlu koru podeliti na osam delova, svaki premazati braon filom i uviti u kiflice.

Tamnu koru premazati belim filom, po obodu poređati kiflice, sredinu ispuniti braon filom a premazati ga i preko kiflica.



Preklopiti drugom tamnom korom, premazati belim filom. Dekorisati po želji. Ja sam premazala ganaš kremom odozgo i sa strane i posula čokoladnim komadićima.

Poslužiti uz kafu i slatko desertno vino. Pravila sam manju meru od 6 jaja u plehu od 22 cm, pa su mi "kiflice" bile manje i oko Japanke nije tako izraženo. Preporučujem celu meru i pleh od 28 cm, jer ce tada presek biti lepši... 



Ako želite tortu "pod konac", na premazanu donju koru vratite obruč od kalupa, pa ređajte kiflice i idite dalje po receptu... Kad se stegne, skinite obruč i premažite filom odozgo i sa strane.
Količina šećera može da se smanji za 2-3 kašike i u filovima i u prelivu. 

Isprobano na Coolinariki -> klik



12 коментара:

  1. I kod mene dugo ceka, ali docekace. Bas je lepa i bogata torta, bas kakva treba da bude :)

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Tako sam ja tvoj čokoladni kolač sa suvim šljivama čekala, sad mi žao što ga ranije nisam pravila!
      Hvala ti, Liki, ova torta je baš onako klasično lepa ;)

      Избриши
  2. Fenomenalno izgleda, starinske torte uvek budu preukusne, zato u ovu ne sumnjam ni malo!

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Hvala ti! Godinama sam oklevala da je napravim, ali sam na kraju bila baš zadovoljna ukusom i izgledom!

      Избриши
  3. Fenomenalno izgleda, a s' obzirom da mi deluje lagano, usvojiću je :)

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Olja, hvala ti, slobodno je usvoji! ;) Inače, toliko je lagana da je lagano mnogo pojedeš :)))

      Избриши
  4. Your blog is beautiful and everything looks so delicious! Will stop by again. Enjoy your Sunday.
    Heidi

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Heidi, I'm glad that you like my blog. Thank you for stopping by!

      Избриши
  5. Gago, Japanka je jedna od najlepših torti koju sam i pravila! A mnogo obraduju i pohvale onih koji su je probali, da je fenomenalnog i ukusa i izgleda ;)

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Jeko, tvoja ocena torte puno znači, poznata si kao majstorica u kuhinji!
      Hvala ti, drago mi je da ti se sviđa :*

      Избриши
  6. Gaga, molim Vas da mi kažete da li se belanca za koru mute sa šećerom, pa onda dodaju žumanca ili se jaja mute kao cela? Taj deo mi je nejasan. Takođe da li se za tamne kore u obe dodaju čokolada i kakaao ili u jednu čokolada, a u drugu kakao? Recepti su Vam lepi i neobični. Svaka čast na želji da spremate hranu na drugačiji način :-) Srdačan pozdrav, Dijana

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Draga Dijana, ja dobro umutim cela jaja, ali može i tako kako Vi pišete. U obe tamne kore se dodaju i čokolada i kakao...
      Hvala na lepim rečima upućenim mojim receptima, objavljujem ono čime se inače hranim. Naravno da ovakve torte idu u posebnim prilikama, jer iziskuju malo više truda.. 😊

      Избриши