Странице

недеља, 9. септембар 2018.

Spiralna torta sa malinama i bademom



Za razliku od mene koja voli jake i klasične torte, moj Zoki je ljubitelj laganih i sa dodatkom voća. Tako sam za njegov rođendan proteklih par godina spremala Jastuk tortu, Rum tortu, Princes tortu i tortu od pistaća, marcipana i bele čokolade. Ove godine sam mu izabrala ovu spiralnu, koja je zanimljivog izgleda i odličnog ukusa.. Nisam pogrešila, bio je oduševljen!

Sastojci:
120 gr brašna
100 gr šećera
1 kašičica praška za pecivo
malo soli
4 žumanceta (sobne temperature!)
1/2 šolje ulja
60 gr vode
1 kašičica ekstrakta vanile
1 kašičica ekstrakta badema(opciono)
6 belanaca (sobne temperature!)
50 gr šećera
nadev:
750 ml slatke pavlake (mlečne!!!)
80 gr šećera u prahu
30 gr kakaa u prahu
350 gr malina
50 gr listića badema



Priprema:
  • Veliki pleh od rerne namazati uljem, staviti preko pek papir i preko papira ponovo namazati ulje, pa sve posuti brašnom.
  • U činiji izmešati brašno, šećer, prašak za pecivo i malo soli. U drugoj činiji miksati ulje, vodu, žumanca i oba ekstrakta.
  • Mikserom umutiti belanca sa šećerom u čvrst sneg.
  • Dodati suve sastojke u umućena žumanca i miksati. U umućenu masu u 3 navrata dodati sneg od belanaca i sjediniti blago prevrćući špatulom.
  • Testo izručiti u pripremljeni pleh, poravnati ga i peći u rerni zagrejanoj na 180°C oko 20 minuta. Ohlađen pečeni biskvit iseći sa sve papirom na 5 jednakih delova i ostaviti u plehu.
  • Izmiksati u činiji slatku pavlaku, šećer u prahu i kakao da se dobije čvrst nadev (paziti da se ne premuti i da se ne dobije zrnasta struktura!).
  • Iseći maline na pola, a nekoliko lepih ostaviti cele za dekoraciju. Pola nadeva premazati preko biskvita, preko poređati maline i posuti ih listićima badema. Blago pritisnuti prstima maline da utonu u fil i premazati sa 4 kašike krema (bolje će se lepiti trake jedna za drugu).
  • Prvu traku premazanog biskvita zarolati pomažući se papirom. Staviti na sredinu tacne na kojoj će se servirati torta. Uzeti drugu traku i zalepiti je oko prve. Tako uraditi i sa ostalim delovima biskvita lepeći unaokolo jednu traku za drugu -> klik. Sa strane ukrasiti ostatkom fila, a odozgo posuti preostalim malinama i listićima badema.























Zoki, srećan ti rođendan!