Странице

четвртак, 5. јул 2018.

Tabbouleh - salata od peršuna i kus-kusa




Znam, znam da se tabule tradicionalno sprema sa bulgurom, ali postoji varijanta ove blisko-istočne salate sa kus-kusom i meni je odlična i takva. Inače glavna zvezda u ovoj salati nikako nije kus-kus/bulgur, nego je to mešavina peršuna i nane i njih ne treba štedeti!

Savet je da se peršun i nana trim nožem na dasci strpljivo seckaju ntračice, dakle nikakav nedajbože brzi tretman u secku ili blenderu! E sad, kome je preterana količina zeleniša može malo da smanji količinu i ne drži se preporuka što se tiče srazmere sastojaka. To sam i ja uradila - malčice sam povećala količinu kus-kusa i smanjila nanu u odnosu na tradicionalni recept, jer sam tabule spremala gostima koji ga prvi put jedu i nisam bila sigurna da će originalna količina peršuna (160 gr!) i nane da im se svidi.


Inače peršun lišćar i mohito nanu (na slici je levo) imam u svojoj baštici, pa su bili ubrani naposredno pred spremanje salate, a sama priprema je jednostavna i brza, ako izuzmemo sitno i dosadno seckanje zeleniša.. 

Sastojci:
120 gr kus-kusa (po želji integralni)
3 srednja paradajza
3 veze peršuna lišćara
1 veza mladog luka (ili 2 manje glavice šalot luka)
5-6 grančica nane
1 kašičica mlevenog pimenta
3-4 kašike soka od limuna
5-6 kašika kvalitetnog maslinovog ulja
soli i bibera po ukusu

Priprema:
  • Kus-kus preliti vrelom vodom. Ostaviti ga pet minuta da nabubri, dobro ocediti i rastresti viljuškom u činiji.
  • Zreo i čvrst paradajz preseći na pola, pa na četvrtine. Izbaciti semenke i vodeni deo da ostane samo "meso", pa ga iseći na kockice od pola centimetra. Iseckati sitno i luk, pa zajedno sa paradajzom ubaciti u činiju.
  • Dobro oprani i osušeni peršun smotati u valjak i oštrim nožem seći na uske tračice. Isto uraditi i sa listovima nane.
  • Dodati so, biber i limunov sok. Preliti uljem i sve dobro izmešati.




Poslužiti tabule kao predjelo na listovima zelene salate, kao prilog uz ribu sa roštilja, ili kao samostalno jelo, sa malo sira ili humusa. Najčešće se sprema leti, kada ima zrelog i čvrstog domaćeg paradajza, kao pregršt svežeg peršuna i nane.. Moguće je u salatu još dodati 1 manji krastavac seckan na kockice, ja nisam.