Странице

уторак, 10. јул 2018.

Betoven torta sa malinama



Prvo što me zaintrigiralo kod ove torte je njeno ime..
Betoven (Beethoven) je moj omiljeni kompozitor, posebno orkestarske/simfonijske muzike. Još davno sam na studijama dirigovala njegovu Egmont uvertiru, 1., 5. i 7. simfoniju i svirala njegov klavirski koncert u c-mollu, kao i bezbroj klavirskih sonata. I za sve proteklo vreme nisam videla ništa van muzike sa njegovim imenom, ako zanemarimo film sa psom kao glavnim likom koji se zove Betoven. Za razliku od njega, Mocart (Mozart) ima svoje čoko-marcipan kugle, tortu, krofne, poslastičarnice u Beču i Salcburgu, a kod nas ima čak i svoje kockarnice, sa još jednim slovom Z u svom imenu! Zašto je to tako nemam pojma, valjda zato što su bili dva savim različita karaktera. Uz hiperaktivnog i lucidnog Mocarta nekako idu slatkiši, dok uz prilično ozbiljnog, namrštenog  i zatvorenog Batovena sama pomisao na slatkiše i torte je nezamisliva, barem meni! 


Čitajući recepte na Internetu pronašla sam da je ova torta (koja je bez brašna) izuzetno popularna kod korisnika LCHF ishrane. I da se razumemo, ma koliko se neki zanosili da je torta bez šećera, ne zaboravimo da ga čokolada sa 70% kakaa ima barem 25%, dakle ovih 400 gr čokolade ima 100 gr šećera! Meni se kod ove torte svidelo što je nadev od ganaš kreme koju obožavam, a ni prema malinama nisam ravnodušna. Verziju sa malinama sa našla na Coolinarici kod moje drage cool-prije Tanje, mada se torta po originalnom receptu Anite Šupe sprema sa višnjama, eventualno sa miksom šumskog voća.

Sastojci:
6 jaja
400 gr čokolade sa 70% kakaa
1 prašak za pecivo
400 gr malina
700 ml slatke pavlake (mlečne, od minimum 30% masnoce!)
ekstrakt vanile po ukusu

Priprema:


  • Grejati na laganoj vatri 300 ml slatke pavlake i 300 gr čokolade izlomljene na kockice dok se sve ne otopi i lepo sjedini (paziti da ne provri!). Izručiti masu u drugu posudu da se brže ohladi, pa prohlađenu staviti u frižider na dodatno hladenje.
  • Odvojiti belanca od žumanaca, pa umutiti čvrst sneg od belanaca. Posebno umutiti žumanaca i u njih dodati 100 grama istopljene crne cokolade, aromu vanile i kesicu praška za pecivo (10-12 grama). Lopaticom ili varjačom pažljivo spojiti belanca sa čokoladnom masom.
  • Kalup za torte prečnika 26 cm obložiti papirom za pečenje i podmazati puterom. Uliti pripremljenu masu u pripremljeni kalup i peći koru na 180°C dvadeset minuta. Proveriti pred kraj čačkalicom da li je pečena, važno je da se ne prepeče!). Ispečenoj kori skinuti stranice kalupa i ostaviti je da se ohladi.
  • Izmiksati 200 ml slatke pavlake u ne mnogo čvrst šlag i dobro paziti da se ne premuti jer će se dobiti puter i mlaćenica. Zatim metlice miksera prebaciti u čokoladni/ganaš krem, umutiti ga i spojiti sa umućenim šlagom.
  • Po želji biskvit malo poprskati sokom od malina ili sokom od ceđene pomorandže. Premazati ga sa par kašika krema, složiti na nju maline, sve premazati ostatkom krema, zagladiti tortu i ostaviti na hladenje.
  • Umutiti preostalih 200 ml slatke pavlake i dekorisati tortu po želji. Moja je bila prilično razbarušena, kakav je bio i Betoven.. :) 

Ovo je bila moja rođendanska tortica, ko god je probao bio je oduševljen!



























Isprobano na IG -> klik i još jedna -> klik