Странице

понедељак, 18. септембар 2017.

Zapečene paprike sa sirom i prelivom od suncokreta



Danas neću mnogo da filozofiram. Kazaću samo da je ovo jelo fantazija - jednostavno za spremanje, sa malo sastojaka, pa je zgodno za dane kada nemate puno vremena da cupkate po kuhinji, ili kada hoćete da se počastite nečim finim i posebno ukusnim. Samo oprez, prava je kalorijska bomba!

Sastojci:
6 - 8 srednjih paprika
200 gr kačkavalja (po želji može i dimljeni)
200 gr mocarele
malo soli i bibera
4 kaške semenki suncokreta
6 kašika maslinovog ulja
2 kašike seckanog peršuna


Priprema:
  • Oprane i osušene paprike preseći po dužini na pola (zajedno sa peteljkama), pažljivo očistiti od semenki i premazati sa malo maslinovog ulja. Složiti ih na pleh na papir za pečenje, tako da presečena strana paprike bude okrenuta na dole. Peći paprike desetak minuta u rerni zagrejanoj na 200°C. 
  • Dok se paprike peku iseći kačkavalj i mocarelu na kockice. Izvaditi paprike iz rerne, preokrenuti i napuniti ih sirom. Vratiti ih u rernu i peći još desetak minuta, dok se sir ne otopi, a paprike porumene.
  • Za to vreme semenke suncokreta propeći na suvom tiganju, izručiti ih u činijicu i prohladiti, pa ih preliti maslinovim uljem. Dodati seckani peršun, posoliti, pobiberiti i sve dobro promešati.
  • Prelivom preliti zapečene paprike i odmah poslužiti.

Uz ove paprike odlično ide parče domaćeg hleba i čašica vina. Činijicu sa viškom tostranog suncokreta u ulju staviti na sto, pa kome treba repete neka se sam posluži..