Mada je po sastojcima više kolač za jesen ili zimu, pravila sam ga prvi put još u julu - usred leta, kad mu vreme nije.. Nama je bio toliko lep da sam ga spremala više puta i uopšte nam nije dosadio. U stvari, najčešće ga jede Zoki, ja samo gricnem malčice tek da proverim kvalitet, jer sam skoro skroz ukinula slatkiše sa šećerom, ali sam zato doterala liniju. A zna se da ne može i jare i pare!
Iako se ova vrsta kolača u receptima koje sam viđala uglavnom pravi sa više ulja i šećera, smanjila sam količinu oba sastojka, a kolač je i dalje dovoljno vlažan i sladak. Ko je sumnjičav zbog šargarepe, neka zna de se ona uopšte ne oseti, samo kolaču daje dodatnu vlažnost i lepu boju.
Sastojci:
120 gr jogurta (ili domaćeg kefira)
2 jajeta
40 gr maslinovog ulja
100 gr smeđeg šećera
200 gr brašna (može i integralno)
1/2 praška za pecivo
1/2 kašičice sode bikarbone
1 kašičica začina za medenjake
(ili pomešati cimet, muskat orah, karanfilić, đumbir)
1/2 kesice vanil-šećera
200 gr sitno rendane šargarepe
60 gr seckanih oraha
60 gr sušenih brusnica
za krem-glazuru:
180 gr krem sira
80 gr putera
80 gr šećera u prahu
kašika soka od pomorandže
rendana korica 1/2 pomorandže
Priprema:
- U dubljem sudu kašikom ili varjačom dobro izmešati jogurt (ili kefir), jaja, šećer i ulje.
- Dodati brašno pomešano sa praškom za pecivo, sodom bikarbonom i mirišljavim začinom i energično izmešati da ne bude grudvica.
- U masu dodati rendanu šargarepu, sušene brusnice i seckane orahe i sve lepo promešati da se masa ujednači. Izliti u kalup prečnika 20 cm na papir za pečenje i peći 40-45 minuta na 180°C (probati čačkalicom pred kraj da li je pečeno).
- Ispečeni kolač ostaviti da se prohladi par minuta, pa ga izručiti ne žicu da se skroz ohladi.
- Za glazuru umutiti varjačom penasto puter i sok od pomorandže sa prah - šećerom, dodati sir i rendanu koricu narandže i sve sjediniti da bude kremasto.
- Kolač premazati krem-glazurom i dekorisati po želji. Seći ga na parčad i poslužti.
Ako ne želite krem glazuru preko kolača, možete ga jednostavno posuti šećerom u prahu i seći na kocke, kako ga i ja najčešće pravim.