Странице

понедељак, 10. јул 2017.

Vremeplov kolač



Ovaj kolač je čekao priliku da bude isproban još od maja 2015. godine! Recept mi je još tada stigao elektronski iz Novog Sada, a moja draga Olja koja ga je poslala je rekla da je jedan od najboljih voćnih kolača koji je jela. U potpunosti slažem sa njom, takođe i oni koji su ga probali! Kolač je fantazija - osvežavajući i aromatičan, sa ukusom crvenog voća, putera, pečenog badema (koji pomešan sa šećerom krcka pod zubima) i sa mirisom cimeta. Nisam sigurna da li je ime kolača povezano sa čuvenom poslastičarnicom "Vremeplov" iz Novog Sada - gledajući njihove kolače ni ovaj, a ni neki sličan nisam našla među njima. Obzirom da mi ga je Olja poslala pod ovim imenom, ne menjam ga.. 

Iako se po njenom receptu pravi kao veliki pravougaoni kolač koji se slaže u đuveč-tepsiju (takozvanu đuvečaru), ja sam sebi zacrtala da ga napravim kao svoju rođendansku tortu, naravno okruglu.. Odvojeno sam pekla dve kore, malo povećala fil i sve složila pomoću podesivog kalupa - prstena.* U okviru ovog recepta su data uputstva za obe mogućnosti - i za pravougaoni, a i za manji okrugli kolač-torticu..























Sastojci za pravougaoni kolač:
kore:
250 gr putera
200 gr šećera
2 vanil - šećera
250 gr brašna
1 kašičica praška za pecivo
1 kašičica cimeta
4 žumanca
premaz:
4 belanca
150 gr seckanih badema
1 kašika šećera
2 vanil - šećera
1 kašika cimeta (ili samo pola kašike)
fil:
500 gr kisele pavlake min. 20%mm (ili povećati na 700 gr)
120 gr šećera (ili povećati na 180 gr)
300-400 gr mešavine crvenog voća (ili povećati na 500 gr)

Priprema:
  • Zamesiti testo od navedenih sastojaka i ostaviti ga u frižideru pola sata/sat da se stegne. Razvući ga na veliki pleh od rerne prekriven papirom za pečenje.
  • Testo premazati sa 4 ulupana belanceta (ovaj deo je pipkav, jer se sneg pri mazanju razdvaja!) i posuti seckanim bademom, šećerom, vanil-šećerom i cimetom (ja sam sve pomešala u činijici, pa posipala po belancima). 
  • Peći oko 30 minuta u rerni zagrejanoj na 200°C, pa odmah smanjiti na 180°C. Na pola pečenja pokriti folijom da ne gori.
  • Ispečeno testo preseći na dva dela dok je još toplo. 
  • U pravougaoni kalup (ili đuvečaru) staviti prvu koru, premazati pavlakom pomešanom sa šećerom, pa pobacati voće odozgo. Prekriti drugom korom i ovlaš pritisnuti da se zalepi na fil. 
  • Uviti sve u streč foliju i staviti u frižider da se ohladi barem preko noći.


*Kolač na slikama je od pola mere, a svaka kora je posebno pečena u okruglom kalupu prečnika 22 cm. Gornju koru sam još toplu isekla na parčad i poređala na fil, mada se kolač sasvim lepo seče i kada odstoji preko noći. Povećala sam pavlaku i voće (350 gr pavlake + 90 gr šećera + 250 gr voća) i bojala se da će fil da curi, jer je pavlaka pomešana sa šećerom bila prilično retka. Na slikama se vidi da se u frižideru sve lepo steglo, pa slobodno povećati originalne mere ukoliko želite bogatiji fil (napisala sam gore u sastojcima povećanu gramažu u zagradi), mada mislim da je i sa manjom količinom kolač jednako ukusan. Umesto mešavine crvonog voća mogu se koristiti i samo višnje. Okrugle kore obavezno nadevati u kalupu na rasklapanje u kome su se pojedinačno pekle, ili koristiti podesivi kalup bez dna (kako sam ja)!