Jednostavno i mnogo dobro, a dušu dalo za letnje vrućine! Najbolje je sa tamnozelenim tzv. cukini tikvicama, ali može i od drugih vrsta. Kod mene su bile neke zebraste, koje su jednako mesnate i sočne. Sa prelivom od pavlake, u koji se dodaju beli luk i orasi, ovo postaje odličan prilog, ili čak i samostalni obrok..
Sastojci:
400 gr mladih tikvica
150 gr oraha
200 gr kisele pavlake (ili masnijeg grčkog jogurta)
5-6 česnja belog luka
po ukusu soli i bibera
malo peršuna i polutki oraha za dekoraciju
malo peršuna i polutki oraha za dekoraciju
Priprema:
- Tikvice oljuštiti i iseći na kolutove, poprskati ih uljem i grilovati na gril-tiganju.
- Orahe krupnije samleti, beli luk izrendati ili sitnije iseckati, pa sve pomešati sa kiselom pavlakom. Posoliti po ukusu.
- U smesu dodati grilovane tikvice i lagano pomešati da se kolutovi tikvica ne raspadnu.
- Ukrasiti po želji i dobro rashladiti.