Iako se boranija najčešće sprema kao varivo, preporučujem je i kao salatu, meni je tako još lepša! Leti pogotovo, kada mi je najmilije da po vrućini ručam neku složeniju salatu i uz nju malo sira. Uz čašicu finog ohlađenog belog vina ovo je prava uživancija..
Sastojci:
500 gr boranije zelena "olovka"
300 gr paradajza
10 zelenih maslina bez koštica
100 gr feta sira
1-2 kašike semenki suncokreta
Preliv:
1-2 češnja belog luka
1/2 limuna - sok
50 ml maslinovog ulja
malo bosiljka
soli po potrebi
Priprema:
- Kuvati destak minuta očišćenu i isečenu boraniju u malo posoljenoj vodi (paziti da se ne raskuva!).
- Dok se boranija kuva pripremiti preliv - iscediti sok od limuna, pa ga izmešati sa sitno iseckanim ili zgnječenim belim lukom, maslinovim uljem i bosiljkom. Po potrebi dodati malo vode i soli (oprez, jer je feta sir slan).
- Na suvom tiganju kratko i uz mešanje tostirajte semenke suncokreta.
- Kuvanu boraniju isprati hladnom vodom i prebaciti u činiju za salatu. Iseći paradajz na komadiće, masline na kolutiće, pa ih dodati u sud sa boranijom. Preliti prelivom i dobro protresti da se preliv ravnomerno rasporedi (ne mešati, da se boranija ne raspadne).
- Salatu dobro ohladiti. Pre posluživanja odozgo namrviti feta sir i posuti tostirane i ohlađene semenke suncokreta.