Странице

уторак, 19. јул 2016.

Saher torta sa orasima



O Saher torti bi moglo da se piše i piše, ona je jedan od klasika poslastičarstva, sa nezaobilaznom pričicom o postanku, plus u ovom slučaju i sudskom sporu oko vlasništva recepta. Ali, da ne prepisujem već napisano, više o Saher torti imate ovde.

Moja pričica vezana je za našeg venčanog kuma. Upoznala sam ga na ulici, kod Saborne crkve. Moj Zoki i ja smo, na samom početku naše romanse, svratili u čuvenu kafanu "?" i po izlasku iz nje slučajno naleteli na njegovog najboljeg drugara. Kum je i sada sa 60 godina šmeker, a da vam ne pričam kakav je bio pre tri decenije - duhovit, šarmantan, zgodan, uvek pun zanimljivih priča... Cure su ga obožavale, a bogme i on njih, jer su uvek bile aktuelne bar dve - tri. Mi smo ga zezali da zakazuje sastanke kao bioskopske predstave - na svaka dva sata nova projekcija, odnosno druga devojka. Nije im se obraćao imenom, nego sa "zlato, dušo, šećeru"... Mislila sam da je to od velike zaljubljenosti, a u stvari je tako izbegavao mogućnost da pobrka imena, pogotovo u nezgodnim situacijama kada glava nije 100% svoja ;) 


Onda se kum oženio, dobio dete i za prvi rođendan kumice lično napravio rođendansku tortu. I to ni manje ni više nego Saher! Zgranula sam se! Mislila sam da jaje ne zna da isprži, a on pravi tortu od koje mnoge iskusne domaćice zaziru.. Od tada je postalo pravilo da je rođendanska torta njegove ćerkice (a kasnije i sina) njegov proizvod. I uvek je ova Saherica, koju su gosti toliko voleli da je skoro obavezno "repetirana", odnosno svako je želeo još po jedno parče.  
Dugo mi je trebalo da iskamčim recept, zezao me da veliki poslastičari ne obelodanjuju svoje slavne recepte, ali je pala ucena i morao je da popusti. Čime sam ga ucenila? To je već pričica za neki drugi put..


Od original Saher torte ova kumova se razlikuje po orasima u testu. Ne tvrdim da je njegova original bečka, ali odgovorno tvrdim da je pre-u-ku-sna! Sočna je, punog i baš moćnog ukusa, a dostojna najsvečanije prilike.. 

Sastojci: 
7 jaja
150 gr putera
200 gr šećera
100 gr čokolade
150 gr oraha
60 gr brašna
1 kašičica praška za pecivo
i još:
nekoliko kašika marmelade od kajsija
150 gr čokolade
4,5 kašike ulja (ulje od koštica grožđa je najbolje za glazure!)
po želji:
250 ml slatke pavlake (mlečne) ili moj krem od kisele pavlake

Priprema:

Moji novi i neisprobani kalupiči prečnika 10 cm su dugo čekali da ih upotrebim, pa je izbor pao na ovu tortu... Na svim slikama uz recept je ova mala, kako je ja u šali zovem, "liliputanska" tortica :))) 
Mere za standardnu (original kumovu) tortu od 24 cm su iznad, a ako i vi želite da pravite minijaturnu, mere za jednu su sledeće - 1 jaje od 76 gr, 35 gr šećera, 25 gr putera, 15 gr čokolade, 25 gr oraha, 10 gr brašna i prstohvat praška za pecivo, a za preliv: 30 gr čokolade i 1 kašičica ulja. Pravila sam dve manje, a koraci pripreme su i za veliku i za malu isti! 


  • U činiji pomešati prosejano brašno, prašak za pecivo i mlevene orahe. Usitniti čokoladu i odmeriti ostale sastojke. Kalup na rasklapanje prečnika 24 cm obložiti papirom za pečenje. 
  • Odvojiti žumanca i belanca, pa umutiti belanca u čvrst sneg. U drugom sudu dobro umutiti žumanca sa šećerom. Dodati u žumanca rastopljeni puter, 100 gr rastopljene čokolade (ja sam ih otopila zajedno) i mikserom sve sjediniti.


  • U masu dodati brašno pomešano sa orasima i praškom za pecivo. Promešati metlicama miksera (ne uključivati ga) da se sjedini i ujednači. Ulupana belanca pažljivo sjediniti sa masom od žumanaca i čokolade blago prevrćući ručno (lopaticom) da se sve lepo ujednači. U kalup izručiti testo, ostaviti 2-3 cm slobodno jer će testo da naraste. Peći oko 45 minuta na 180°C (manjoj je dovoljno oko 30) i pred kraj probati čačkalicom da li je dovoljno pečeno. Po potrebi pokriti alu-folijom da ne gori.


  • Ohlađenu tortu preseći na pola i premazati donju polovinu marmeladom od kajsija (pasiranom). Preklopiti, pa tanko marmeladom premazati po površini gornju koru.
  • Preliti tortu glazurom - čokoladu rastopiti sa kašičicom ulja i kad se malo prohladi preliti/premazati preko cele torte.
  • Tortu ostaviti da prenoći, tako će se ukusi bolje sjediniti, a torta će biti sočnija. Dekorisati po želji i poslužiti.

Ovo je na Coolinarici bila slika dana 24. jula 2016. godine

Iako je na slikama klot, torta može da se posluži tako što se na tanjirić doda malo ulupanog šlaga ili krema od kisele pavlake, koji će ublažiti jak ukus torte.


Pravljenje minijaturne tortice će one koji se u to upuste (barem mene jeste) oraspoližiti i vratiti u detinjstvo, kada su se ženska deca igrala lutkama i mesila kolače za njih.. 








12 коментара:

  1. Uvijek imam problema kada se nešto zove ovako, a onda je ipak - onako. Jer Saher je točno određena vrsta torte, kao što je bechamel točno određena vrsta umaka i kao takvi su određeni standard. No, to je moj problem:)) Ovo je sigurno odlična, sočna torta jer su sastojci jednako tako odlični, pa je sasvim svejedno kako se zove, zar ne?:)) A ideja s malim kalupima je baš super. Za one koji vole slatko, kao ja, baš potaman jedan kalupčić!

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Draga, poštujem tvoj stav, moj je po ovom pitanju malo labaviji.. 😃 Pošto su ovde sastojci za Sahericu + orasi (a i ukus joj je "sahersat" zbog marmelade i glazure), meni je bilo logično da joj ostane ono ime kakvo joj je u receptu koji sam od kuma dobila - Saher torta sa orasima..
      Drago mi je da ti se tortica sviđa ovako malečka, praktična je iz više razloga - fina je kao poklončić, može lepo da se zamrzne, a i manje se pojede.. kao.. Hvala ti puno na javljanju i komentaru ❤

      Избриши
  2. Gago, tvoji komentari, uvod u recept, me uvek oduševe. U recepte ne sumnjam, ali priče su ti divne. I slike naravno. Odavno imam želju da radim nešto slično. Volim da pišem, problem su mi fotografije.

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Olgice draga, zato su ti problem fotografije? Videla sam tvoje radove na FB, slike su lepe, na mnogim blogovima nisu ništa lepše od tvojih.. Vremenom se kvalitet poboljša, uči se od drugih, ima puno saveta i na netu. Kreni za svoje zadovoljstvo, publika će da prepozna kvalitet onoga što radiš!
      Hvala ti na lepim rečima upućenim onome što pišem.. ❤ Jedna koleginica muzičarka mi je rekla da mi umetnici uvek imamo još neki dar od Boga i da je kod mene to pisanje, mada ja nikada nisam smatrala da mi to ide, školski pismeni zadaci su mi uvek bili onako.. Na Coolki imam nekoliko baš čitanih članaka, svi su nagrađeni crvenom zastavicom.

      Избриши
  3. Volim da čitam uvode u recept, jer tu uvek ima zanimljivih momenata... Jer, za ovo dugo vreme, koliko te znam, saznala sam i da si imala ispunjen i duhovno bogat život, prožet putovanjima, druženjima i mnogim drugim lepim stvarima... Zato se uvek vratim, kad god naiđe zanimljiva pričica, kao što je ova...
    Elem, da se vratim torti... volim orašasto-čokoladne torte, pa mi zato i ova kumova tera vodu na usta...
    Čim nađem jaja od 76 grama, bacam se na posao... Pozdravljam te... do čitanja... :-)

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Sneška darling, hvala ti! ❤ Naći ćeš jaja i veća od 76 grama! 😄 Na tvom žutom kolaču sa višnjama sam platila školu, nije isto testo umešeno sa jajima od 60 ili 76 grama, a meni moja Ljilja na pijaci u kutiju gura najveća. Zato sad merim i jaja kada mesim.
      Što se pričica tiče, sinoć pričam sa Zokijem da bi moji memoari bili razgrabljeni, toliko sam kroz različitih situacija u životu prošla, a budalašenja i pikanterija kol'ko 'oćeš..

      Избриши
    2. Znaaaaam... svaku knjigu, bar u današnje vreme, prodaju baš te dve reči, budalaštine i pikanterije... Međutim, ako bi ''Gagoari'' sadržali i recepte, to bi išlo kao alva... Zato recimo, volim kuvare Vokija Kostića, pune su priča i dogodovština iz života, ali i božanstvenih i proverenih recepata...

      Избриши
    3. I dalje mislim da su moja budalašenja (ne budalaštine) i pikanterije mnogo zanimljivije od bilo kog recepta. A i ne bih baš da mešam švaleraciju sa sarmom, barem napismeno.. 😄

      Избриши
  4. Ovo krasno izgleda. Baš sočno a ne kao original koji za moj ukus ipak malo suhonjav.

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Petra draga, hvala ti ❤ I meni se ova varijanta više dopada, zato je ovaj recept završio na blogu, a original nek me izvini.. ;)

      Избриши
  5. Divna i predivna torta! Tako bih rado za taj sto :) Tanjirici su preslatki.

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Draga moja, da znaš tek kako bih ja volela da sednemo zajedno za isti sto, pa malo tortica, malo kafica, pa guc nekog slatkog vina, pa da se slatko ispričamo! ❤

      Избриши