Странице

четвртак, 14. јул 2016.

Čoko čeri tart



Tart koji je spremljen kao posledica "slatkog" čišćenja frižidera.. Mlečna pavlaka je bila na isteku roka trajanja, teglica sa par kašika pekmeza od višanja se povlačila po frižideru, a u junu nisam bila zadovoljna prvom "školjkom" za Melktert i napravila sam drugu. Prvu sam zamrzla, rekoh poješće se kad tad.. A onda su se kockice složile - trebao mi je brzinski desert za goste, otvorila sam frižider i ispalo je ovo.. Svi smo bili oduševljeni, retki su oni koji ne vole kombinaciju čokolade i višnje!
Prepoučujem da ubuduće, kada budete pravili testo za tart, obavezno napravite duplu meru i ispecite još jednu "školjku" koju ćete zamrznuti i imati je u rezervi. Potpuno je istog kvaliteta, a dobro dođe kada vam ustreba nešto slatko ili kada vam se ne uključuje rerna. Provereno by Gaga :)


Sastojci:
110 gr brašna 
1/4 kašičice praška za pecivo 
50 gr (smeđeg) šećera 
mrvica soli 
60 gr putera 
za ganaš: 
250 ml slatke pavlake - mlečne! 
200 gr tamne čokolade 
i još: 
3-4 kašike džema/marmelade od višanja  
po želji umućenog šlaga  

Priprema 


Podloga od testa (pečena "školjka") je ista kao za Melktert: 
  • Pomešati brašno, šećer (ja sam smeđi samlela), so i prašak za pecivo. 
  • Dodati hladan puter sečen na kocke i brzo umesiti testo. Po potrebi dodati kašiku-dve hladne vode.
  • Dobijeno testo umotati u steč foliju i ostaviti da se ohladi oko pola sata. Ohlađeno testo oklagijom rastanjiti i prebaciti u podmazan kalup prečnika 20 cm. 
  • Dići ivice uz stranicu kalupa oko 2 cm i peći 10-15 minuta na 180°C. Pečenu "školjku" izručiti iz kalupa i ohladiti. 


  • Zagrejati skoro do vrenja slatku pavlaku i u njoj rastopiti usitnjenu čokoladu. 
  • Ohladiti u frižideru, pa dobijeni ganaš umutiti mikserom u krem. 


  • Na tacnu za serviranje staviti pečeno testo i premazati ga džemom od višanja. 
  • Preko toga izručiti umućeni ganaš krem i lepo rasporediti do ivice tarta. 
  • Tart dekorisati po želji - ja sam nožem sitno naseckala 40 gr čokolade i posula je po čokoladnom kremu.


Poslužiti sa umućenom slatkom pavlakom i višnjama iz džema. Umesto džema od višanja, mogao bi i od šljiva, mislim da bi se baš fino uklopio.





12 коментара:

  1. Odlična kombinacija, kora, višnje, čokolada, prelepoooo!

    ОдговориИзбриши
  2. Одговори
    1. hvala, draga ❤ Još sam samo mogla malo i u koru da ubacim čokoladice, pa da bude najčokoladnije..

      Избриши
  3. Auuu, ala izgleda.. :-) Gago genije si!

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Kaća, hvala najlepše.. ❤ Nisam ti ja genije, samo sam snalažljiva ;)))

      Избриши