Странице

недеља, 13. март 2016.

Karfiol pizza



Kod mene svaki prvi kvartal kalendarske godine izgleda ovako - januar je šenlučenje, februar vraćanje u normalu, a mart popravljanje "štete".. Popravka se nekada produži i na april, zavisi koliko se u januaru veselilo ;)
Ni ove godine me pomenuta šema nije promašila zbog praznika, godišnjica, rođendana i slava naređanih u nizu, pa se maltene svaki drugi - treći dan nešto proslavljalo! "Obogatila" sam se za 2 dodata kilograma na već postojeći višak, pa sad jedem napola bušnom kašikom. Gde god mogu, ja gledam da izbacim ili makar smanjim na minimum testo, šećer, masnoće..  Zato sad pravim picu bez brašna, u podlozi ga glumi karfiol! Pored recepta sam "prolazila" mesecima, sumnjajući da pica može da dobije prolaznu ocenu, ali me je prvi zalogaj ubedio da sam bila u zabludi. Cela kreacija je više nego dobra! A pošto je sad u modi sve što je gluten free, onda je i ova podloga vrlo in


Sastojci za podlogu:
250 gr karfiola podeljenog na cvetiće
100 gr sira 
1 jaje
1/2 kašičice soli
malo bibera
malo belog luka u prahu
1 kašičica origana

za nadev:
2-3 kašike guste pasate od paradajza
so, beli luk u prahu i origano
1-2 pečurke po izboru
nekoliko maslina
60 gr rendanog kačkavalja
1 ljuta papričica - feferona ( neobavezno)

Priprema:


  • Opran i osušen karfiol narendati ili ga usitniti u blenderu/secku. 
  • U činiji pomešati karfiol, sir i jaje.
  • Posoliti i pobiberiti, dodati začine, pa lopaticom ili kašikom dobro izmešati da se masa lepo sjedini.
  • Izručiti masu na papir za pečenje i napraviti tanju okruglu podlogu za picu prečnika 20 cm.
  • Peći tridesetak minuta u rerni zagrejanoj na 180°C da malčice porumeni.


  • Podlogu izvaditi iz rerne i tanko premazati začinjenim paradajzom (so+beli luk+origano). 
  • Poređati u jednom sloju pečurke (kod mene su šampinjoni) tanko sečene na listiće, masline i papričicu. 
  • Vratiti u rernu da se peče desetak minuta, ponovo izvaditi napolje i posuti rendanim sirom. Peći još 5 minuta sa uključenim (samo) gornjim grejačem rerne, da se sir istopi i malčice zapeče.
  • Malo prohladiti i poslužiti kao bilo koju drugu picu.






















I to je to! Pica bez mrvice brašna, a ukusna kao prava! Skoro da se uopšte ne oseti karfiol u podlozi, a sve naređano preko nje je ono što inače koristim za picu..


Napomena: Ne preterivati sa nadevom preko podloge, samo tanko premazati paradajz-sos, a pečurke tanko seći i slagati ih u jednom redu. U suprotnom se podloga navlaži i raspada se. Meni se to nije desilo, ali sam slično čitala u komentarima na nekim mestima, pa bolje da se unapred zna. Ionako je podloga bogata i sirom i jajima, pa joj ne treba mnogo nadeva, više radi šmeka.. 







24 коментара:

  1. Анониман13. март 2016. 10:22

    Pravila sam, zaista divna bude!

    ОдговориИзбриши
  2. e da znaš, isto prolazim pored recepta već neko vreme, ali ova tvoja tako dobro izgleda, da izdvajam recept i pravim prvom prilikom!

    ОдговориИзбриши
  3. Jednom sam probala, nije uspelo, tvoji recept mora da bude dobar, bice iprobano

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Laura, možda si stavila puno nadeva odozgo i navlažila podlogu, pa se raspadala... Čitala sam da se to nekima desilo. Napisaću u receptu napomenu. Hvala na svraćanju ♥

      Избриши
  4. Ova podloga je vec neko vreme jako popularna i nesto sam bas od tebe ocekivala prvo isprobavanje. Kod nas u kuci je 2:1 protiv karfiola, tako da cu se nacekati do prilike da je probam, a bas me privlaci, divno ti izgleda cela pica.

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Aleks, hvala ♥ Mnoge stvari moj Zoki ne jede, ali ih ja samoj sebi spremim.. A ovde se karfiol skoro ne oseti, garantujem da bi ti se pridružili :)))

      Избриши
  5. Heh-he...tise jos dobro kontrolises...Pizza je za 10!

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Jasna, hvala ti ♥ Bilo je na smenu - jedan dan se upropastim, drugi se kontrolišem.. Inače bih bila mnogo više u plusu :)))

      Избриши
  6. Pravila ćerka, fala joj lepo! Nevolim karfiol pa to ti je. Danas sam pravila musaku od njega po hrono principima, bilo je strašno a kuću sam luftitala najmanje sat vremena :-)

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Vesna, jel si jela tu ćerkinu ili si joj samo rekla fala lepo? ;) Karfiol se u pici uopšte ne oseti jer se sirov peče, kada se kuva on ispušta svoj karakterističan miris. Ako si ga kuvala i za musaku nije čudo da ti je umirisao kuću. On se lepo ispeče za pola sata i ja ga više ne kuvam, mada ga volim kako god... Imam recept pečenog i miris se prepolovi, a bio bi ti zgodan za hrono! Hvala ti na javljanju ♥

      Избриши
    2. U svarhu hrono je i pravljena al sam je sve jedno jedva progunula :-) Mučim se da ga zavolim i i njega i brokoli :-(

      Избриши
    3. Vesna, ja sam preporučila sa karfiol ne kuvaš pre pečenja musake.. Stavi sirovi, manje miriši dok se peče a treba mu oko 20-30 minuta da smekša (zavisi od rerne).. :*

      Избриши
  7. Moja kcerka nam je pravila slicnu, bila je odlicna, lagana, ukusna i sve ostalo. Cak i oni koji ne vole karfiol pojesce je u slast. Divno izgleda, mogao bi komad :)

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Gordana, može i dva, ova je mala pica :) Baš je takva kako je opisuješ, lagana i ukusna. Hvala ti ♥

      Избриши
  8. ¸Draga Gago, upravo smo je pojeli za večeru. Mmmm, odlična je. Nisam imala beli luk u prahu i šampinjone, pa sam dodala malo više maslina, a mesto paradajz sosa poredala sam ploškice čeri paradajza, pa mozarelu i dosta origana, koji sam po tvom receptu stavila i u podlogu. Dok se peklo mirisao je samo origano, a nije se osetio karfiol. A da, i pošto smo na krono, stavila sam umesto jajeta samo belance ( paradajz za večeru nije baš krono, ali nema veze, "prošvercali" smo ovaj put). I mom mužu se mnogo dopalo i nije "prepoznao" karfiol, kojeg inače nije baš ljubitelj. Eto, super je i preporučujem :).
    Pozdrav iz Slovenije

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Draga Majda, vala na preporuci! Tvoj jedan komentar vredi više od stotinu mojih reči kojima hvalim ovu picu! Jer kada neko javi utiske i potvrdi da je sve napisano baš tako, nema veće pohvale receptu! Probaću i ja samo sa belancetom, sviđa mi se ideja. Raduje me da ti se podloga dopala, a odozgo možeš da ređaš šta ti duša hoće..
      Pozdrav i tebi! ♥

      Избриши
  9. Bravo za receptic, izgleda vrlo ukusno i fino... svidja mi se sve od podloge do nadeva.:)))

    ОдговориИзбриши
  10. Meni je ovo odlično, sigurno će biti isprobano u "rukavicama".

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Ingrid, biće mi drago, nadam se da ćeš biti zadovoljna.. Hvala na svraćanju! ♥

      Избриши