Странице

понедељак, 26. новембар 2018.

Starinske kifle sa pekmezom




Evo još jednog slatkiša nadevenog marmeladom, odnosno pekmezom. Kasna jesen i zima su dušu dali za pečenje, a bogme i za jedenje svakojakih kifli i kiflica. Ove baš neobično izgledaju jer su smotane u obliku lista, mada sa druge strane imaju rošćiće kao i svake "normalne" kifle.. Meni su najbolje dok su još tople, a fine su i hladne.

Ako nemate puter (ili ga ne volite u pecivima) slobodno umesto ovog premaza upotrebite mast, ali nikako, nikako margarin! Kažu da su kifle sa mašću još bolje, ali ja mast ne jedem, pa dajem preporuku iz druge ruke.. Inače je autor original recepta moja draga prija sa Coolinarike Marija-M.


Ovo je na Coolinarici bila slika dana 2. decembra 2018. godine

Sastojci:
220 ml mleka
20 gr svežeg kvasca
1 kašičica šećera
1 jaje
60 gr ulja
1/2 kašičice soli
oko 500 gr mekog belog brašna + za doradu
za premaz:
1,5 kašika putera
1,5 kašika brašna
za posipanje:
šećer u prahu + vanilin šećer



Priprema:

  • U sud za mešenje izmrviti kvasac, dodati šećer i kašičicu brašna, kao i pola količine smlačenog mleka. Pomešati da se kvasac istopi i ostaviti da zapeni. 
  • U nadošao kvasac dodati ostatak mleka, umućeno jaje, ulje, deo brašna i so i snažno izlupati (po mogućstvu varjačom) da se stvore fini mehurići. Dodati ostatak brašna i zamesiti testo koje se ne lepi za ruke. Pokriti i ostaviti da naraste.
  • Kad testo udvostruči zapreminu istresti ga na radnu površinu posutu brašnom i razvaljati ga tanko oklagijom. Umutiti omekšali puter sa brašnom. Premaziti puterom polovinu testa u tankom sloju i preklopiti drugom polovinom (nepremazanog) testa. Ponovo namazati polovinu površine, preklopiti, a onda i treći put isto ponoviti. Ostaviti petnaestak minuta pokriveno da opet naraste, pa opet razvaljati.
  • Testo seći na kvadrate i na svaki staviti kašicicu pekmeza. Preklopiti vrh na vrh da se dobije trougao, blago pritiskajući stranice da se zatvore. Zatim sastaviti dva kraja duže stranice i malo pritisnuti da se slepe.
  • Kifle ređati u pleh na pek papir i ostaviti da još malo narastu. Peći kratko u rerni zagrejanoj na 200°C samo da malo porumene. 

Pečene vruće kifle uvaljati u prah šecer zamirisan vanilom, sačekati da se malo prohlade i onda poslužiti.