Странице

уторак, 9. октобар 2018.

Kokos kocke



Pre par godina je vladala prava pomama za turskim keksom. Taj dvobojni keks nije mogao lako da se nabavi - žene su se dovijale na razne načine da dođu do njega i opsedale pijace, buvljake i švercere iz Turske, a onda se to slalo i vozalo u druge gradove, a bogme i države! Sećam se da sam ga i ja nosila prijama sa Coolinarike na okupljanje u Koprivnici.

Nije to neki keks da se onesvestiš, ali je tanak, porozan i hrskav, odlično omekša i bez vlaženja mlekom ili nekom drugom tečnošću, pa je zgodan za poslastice. Inače mi se torta koja je tada bila hit (ime joj je i Šeherezada) nije bogzna šta svidela, ali su me zato ove kocke sa turskim keksom u kombinaciji sa kokosom oduševile! Ko želi odličan kolač na brzinu, a može da nabavi ovaj keks, neka ne okleva, biće sigurno zadovoljan..


Sastojci:
625 ml (2 1/2 čase) mleka 
3 žumanaceta 
240 gr šećera 
1 vanilin šećer 
50 gr brašna 
50 g gustina 
200 g putera 
1 časa likera od jaja
250 g kokosovog brasna 
64 komada turskog keksa (ili petit beurre)

Priprema: 


  • U 125 ml mleka razmutiti brašno, gustin i žumanaca. Preostalo mleko i šećer zagrejati da provri, dodati masu od brašna i žumanaca i skuvati krem kao puding, pa ga ostaviti da se ohladi. 
  • Puter penasto umutiti, dodati kašiku po kašiku ohlađenog krema i sve dobro sjediniti. Postepeno uliti liker od jaja (kod mene je vermut, sipala sam nekih 50 ml) i na kraju dodati kokosovo brašno, pa sve dobro promešati. 
  • Na pravougaonu tacnu redjati keks (4x4) i premaziti ga sa četvrtinom kreme. Prekriti novim redom keksa i ponovo premazati drugom četvrtinom kreme. Ponavljati filovanje, odnosno završiti sa kremom odozgo.
  • Ostaviti da odstoji preko noći da keks omekša. Kolač ukrasiti po želji, seći na kocke i služiti.
Ukoliko kolač pravite sa običnim keksom (pettit beure), provucite ga kroz mleko prilikom slaganja jer je on deblji i ne može da omekša samo od fila. 
Inače je ovaj kolač zgodan da se iseče na manje kocke i složi na tacnu sa drugim sitnim slavskim kolačima.